בתחום הדינמי והמורכב של מסחר אינטרנטי עצמאי ושל מכשירים פיננסיים חדשים, אופציות בינאריות הן כנראה המבלבלות ביותר מבחינת שאלת חוקיות המסחר בהן. זאת מבחינת מנגנון הפעולה והרווח-הפסד המדויק שלהן ומבחינת הרגולציה, או היעדרה, לגבי מסחר באופציות אלו. בעוד עולם המסחר בפורקס עבר תהפוכות רבות וכיום נחשב יחסית יותר יציב ומוגדר משפטית, הן לסוחרים והן לחברות המפעילות זירות מסחר, האופציות הבינאריות עדיין נותרו "מסתוריות" יותר וכאלו אשר מעלות שאלות רבות, עבור כל הצדדים המעורבים.
לכן משרד עו"ד קרן שקד הכין עבורכם מדריך תמציתי ויעיל לגבי אופציות בינאריות, מדריך אינפורמטיבי הנשען גם על ניסיון המשרד בתיקים הנוגעים לתחום זה במישרין או למקרים קשורים של מסחר אינטרנטי עצמאי – הן בייצוג של סוחרים פרטיים והן בייצוג גורמים הפעילים עסקית בשוק זה.
קודם כל נסביר מהן אופציות בינאריות
אופציה בינארית היא מכשיר פיננסי המאפשר לסוחרים/משקיעים להרוויח (או להפסיד כמובן) מתנודות במחיר נכסי בסיס שונים ומגוונים מכל רחבי העולם. האופציות נקראות בינאריות כי יש להן רק שני תרחישים – בדומה לשפה הבינארית של 0 או 1 בלבד – האופציה יכולה להיסגר "בתוך הכסף" ולייצר לסוחר רווח מוגדר או "מחוץ לכסף" וליצור לסוחר הפסד מוגדר. ניתן להסתכל על זה כך שתוצאת אופציה בינארית תלויה בתוצאת השאלה האם מחיר נכס הבסיס של האופציה "הלך" לכיוון אותו חזה הסוחר במועד רכישת האופציה – למשל, האם מחיר נכס הבסיס עלה או ירד ממחיר הפתיחה.
אופציות בינאריות בפלטפורמות מסחר דיגיטליות הן לרוב קצרות מועד, בטווחי זמן של דקות או כמה שעות בדר"כ. הסוחר העצמאי בוחר נכס בסיס כלשהו ואז שם את כספו על אופציה בינארית בהתאם לכיוון מחיר אותו נכס שאליו הוא חוזה (יש שיאמרו מהמר) שהמחיר יזוז – למעלה או למטה. נוסחת הרווח או ההפסד של האופציה הבינארית תהיה ידועה מראש, למשל רווח של 70% מסך ההשקעה הראשוני במקרה שהאופציה הולכת לכיוון הנכון עבור הסוחר או הפסד של 85% מסך ההשקעה הראשוני במקרה ההפוך. יש גם אופציות בינאריות עם מנגנון של הפסד מלא במקרה של פקיעת האופציה "מחוץ לכסף".
נציין כי בפלטפורמות האופציות הבינאריות האינטרנטיות אין לרוב אפשרות למכור את האופציה לפני מועד פקיעתה המוגדר.
מבחינת נכסי בסיס הזמינים למסחר בשוק זה, מדובר על צמדי מטבעות (למשל אירו/דולר), סחורות, מניות מובילות וכדומה – אך באופן גורף, האופציה היא וירטואלית ולא באמת מתבצעת עסקה בשום בורסה או שוק, אלא רק בפלטפורמת המסחר עצמה. זהו אחד הטיעונים המרכזיים של מתנגדי האופציות הבינאריות ואלו הטוענים כי למעשה מדובר על הימורים לכל דבר ועניין ולא על מסחר פיננסי לגיטימי.
האם אופציות בינאריות הן חוקיות או לא חוקיות?
לאורך מספר שנים פעלו במשק הישראלי לא מעט חברות שהציעו לאנשים פרטיים מסחר באופציות בינאריות דרך פלטפורמות אינטרנטיות. המצב השתנה והרגולציה "העלתה הילוך" בעיקר לאחר הבנת מנגנון הפעולה ה"בעייתי" של חברות אלו למול הסוחרים ואחרי שכמה וכמה סוחרים הפסידו סכומי כסף גבוהים מאוד – כאשר כיום התחום אינו חוקי בישראל. הכוונה היא שרשות ניירות ערך הישראלית אוסרת על מסחר באופציות בינאריות דרך זירות מסחר פרטיות, מתוך הטענה המרכזית שהתחום למעשה דומה מאוד להימורים, האופציות לא מיושמות בשום בורסה וכמעט בלתי אפשרי לפקח כהלכה על החברות המפעילות זירות מסחר.
סוחרים רבים הפסידו סכומי כסף גבוהים ונפגעו מפעילותם במסחר אופציות בינאריות – מי מחוסר ידיעה וחוסר הבנת המנגנון של מכשיר פיננסי זה ומי מתוך הבנה מלאה אך יצירת הפסדים לאור מנגנון הפעולה של התחום. חשוב להבין כי בפלטפורמות המסחר הפרטיות שפעלו באינטרנט, כל העסקאות היו וירטואליות ולמעשה מדומות, כך כאשר הלקוח הפסיד כסף, מפעילת זירת המסחר הרוויחה את כספו – מודל שאינו מתיישב מוסרית, רגולטורית וחוקית עם אפשרויות מסחר אחרות ולגיטימיות יותר.
למרות זאת, בדומה למסחר בפורקס וזירות מסחר פרטיות המציעות למשל מסחר CFD, יש לא מעט חברות ישראליות בבסיסן המציעות מסחר באופציות בינאריות במדינות שונות בחו"ל, לרוב דרך מנגנונים מורכבים של רישום חברות במדינות המאפשרות זאת והפעלת השרתים ממדינות בהן הנושא חוקי.
נכון להיום, אין בישראל זירות מסחר פרטיות המציעות לישראלים מסחר באופציות בינאריות והדבר אסור לפי רשות ני"ע.
בעולם, יש מדינות המתירות מסחר באופציות בינאריות, חלקן תחת פיקוח של רשות ניירות הערך המקומית וחלקן תחת רגולטורים בתחום ההימורים. יש בורסות בעולם המיועדות למסחר באופציות בינאריות (למשל בורסת NADEX בארה"ב) ואלו כמובן מפוקחות וגם מיועדות למשקיעים גדולים ו/או מתוחכמים. על פי רוב, כאשר הנושא של אופציות אלו עולה בהקשר ישראלי, הוא נוטה לעלות בהקשרים של סוחרים שהפסידו כספים או חברות המפעילות זירות מסחר – לגיטימיות, "אפורות" או בלתי חוקיות.