רבים אולי אינם מודעים לכך, אך מערכת המס האמריקאית דורשת מכל אזרחי ארה"ב ומחזיקי הגרין קארד, גם אלו שלא מתגוררים בפועל בארה"ב, לדווח בכל שנה על הכנסותיהם. אמנם במקרים רבים נושא זה אינו נאכף בחוזקה, בטח לא עבור אזרחי ארה"ב שבפועל לא גרים בה כבר עשורים, אך הוא בהחלט קיים וקיימת החמרה מסוימת בדרישות בשנים האחרונות. עבור אלו וכל מי שהנושא רלוונטי עבורו ורוצה לוודא שהוא בסדר מול רשות המיסים האמריקאית, קיים הליך גילוי מרצון בארה"ב, עליו נסביר כאן היום.
בהקשר להליכי גילוי מרצון, מקובל לחשוב על הנוהל שהונהג ומעת לעת מונהג מול רשות המיסים הישראלית ואשר מיועד בעיקר לנישומים המוגדרים תושבי ישראל – לפי תבחין מוגדר וברור – ואשר יש להם נכסים ו/או הכנסות מחוץ לישראל. אך בהחלט קיים גם תחום נרחב וחשוב של גילוי מרצון בארה"ב, הדומה במהותו לזה הישראלי, אלא שבמקרה של ארה"ב, דרישת הדיווח לרשויות המס היא כאמור גורפת ונוגעת לכלל אזרחי ארצות הברית, גם אם אינם מוגדרים תושבים בפועל.
משרד עו"ד קרן שקד מתמחה במיסוי בינלאומי וישמח לסייע לכם לנהל בחכמה וביעילות מותאמת אישית את הליך הגילוי מרצון שלכם מול רשות המיסים בארה"ב.
למה צריך לבצע גילוי מרצון בארה"ב
רשמית, הליך גילוי מרצון בארה"ב נקרא Streamlined Foreign Offshore Procedures, כך שניתן להבין כבר מהשם כי ההליך נועד לפשט ולייעל את התנהלות אזרחי ארה"ב המתגוררים מחוץ לארה"ב מול רשות המיסים. כאמור, בעבר האכיפה לגבי חובת דיווחי המס השנתיים ממי שכבר הרבה שנים אינם תושבי ארה"ב, הייתה נמוכה מאוד ולא אחת לא קיימת. אך שינויים ברגולציה, בהיקפי המלחמה בהון שחור וגם יישום תקנות FATCA שהוצאו ע"י הממשל האמריקאי – מייצרים מציאות של אכיפה מוגברת וצורך הולך וגובר להסדיר את העניינים של אזרחי ארה"ב הגרים מחוצה לה מול רשויות המס.
הגברת אכיפה זו היא שמציפה את הנושא ושהופכת את הסדרת הנושא באופן אישי, באמצעות ביצוע תקין ומסודר של גילוי מרצון בארה"ב, למהותית, רלוונטית וחשובה לאלו שהנושא נוגע להם. ההליך עצמו קיים כבר תקופה לא מבוטלת במודל הנוכחי שלו, אך עד לאחרונה המודעות אליו הייתה נמוכה.
נציין כי גם בעבר היו אפשרויות של גילוי מרצון בארצות הברית – למשל לאזרחי ארה"ב המתגוררים בישראל ויש להם הכנסות רלוונטיות אך שבפועל לא דיווחו לרשות המיסים האמריקאית – אך אלו כללו הליך בירוקרטי וחקירתי לא יעיל ולא ידידותי במיוחד וגם הטלת קנסות מנהליים יחסית גבוהים.
עוד יש להדגיש שיישום מלא של הליך גילוי מרצון בארה"ב הוא משהו אחר לגמרי ממילוי וחתימה על טופס W9 שאולי נדרשתם לבצע ע"י הבנק שלכם בישראל בהיותכם אזרחי ארה"ב.
האם יש קנסות על גילוי מרצון?
רשמית וברוב המקרים הרלוונטיים, לא, רשות המיסים האמריקאית לא מטילה קנסות. האמירה הרשמית היא שאם אדם ביצע גילוי מרצון ואי הדיווח שלו לאורך השנים בוצע בתום לב, לא יוטלו עליו קנסות או סנקציות. אך בדיוק משום כך, ההמלצה היא לבצע גילוי מרצון בארה"ב בהקדם האפשרי ובצורה מסודרת עם ליווי מקצועי ההכרחי לנווט בג'ונגל הבירוקרטי והחשבונאי של רשות המיסים האמריקאית. כי אי אפשר לדעת מה יילד יום והאם המדיניות לא תשתנה ויתחילו להטיל קנסות כבדים. ולגבי שאלת הסמכות של רשות המיסים בארה"ב לגבות קנסות ולהחרים כספי חשבונות מחוץ לארה"ב – ובכן, היום רוב המדינות ורוב הבנקים "מפחדים" מהרשויות האמריקאיות, יש שיתוף פעולה ובהחלט גם יש יכולת לגבות את הקנסות.
מי צריך להגיש בקשת גילוי מרצון בארה"ב?
ובכן, כמו הרבה דברים מול רשויות המס בארה"ב, גם במקרה זה יש פרמטרים בסיסיים המגדירים מי נדרש להגיש גילוי מרצון בארה"ב, אך יש הרבה "אותיות קטנות" ותנאים, כך שבהחלט מומלץ לתת לגורם מקצועי לבחון את הנושא ולסייע לכם בקידומו. התנאים הבסיסיים לאזרחי ארה"ב ובעלי גרין קארד הם:
- בלפחות אחת מ-3 השנים שחלפו, האדם לא נכח בארה"ב במשך לפחות 330 ימים.
- לא בוצע דיווח לגבי נכסים ו/או הכנסות מחוץ לארה"ב (FBAR) במהלך 6 השנים שלפני הגשת הבקשה.
לצד אלו, יש עוד תנאים והגדרות בהם אדם בעל הקשר לארה"ב יוכל או יידרש להגיש גילוי מרצון בארה"ב.
גילוי מרצון באמריקה – הגשה בפועל
ההגשה בפועל של גילוי מרצון בארה"ב כוללת מגוון מסמכים ונתונים, כשהכל צריך להיות מוגש בצורה מסודרת ומסוימת. הטפסים והנתונים כוללים למשל:
- דו"ח מס הכנסה לאזרח ארה"ב – טופס 1040 לשלוש השנים האחרונות או דו"חות מתוקנים
- דו"חות על חשבונות בנק מחוץ לארה"ב לשש השנים האחרונות
- טופס 14653 להצהרת תום לב לגבי אי הדיווח בשנים הרלוונטיות
- נתונים פיננסיים, אישיים וחשבונאים נוספים בהתאם למקרה הספציפי
רוצים לבצע הליך גילוי מרצון בארה"ב ומאבדים את הידיים והרגליים? מחפשים גורם מקצועי שינהל איתכם ועבורכם את הגילוי מרצון בארה"ב? פנו למשרד עו"ד קרן שקד ונוביל אתכם בתהליך לתוצאות אופטימאליות.