בין אם אתם נוודים דיגיטליים או יזמים המנסים לחצוב את דרככם העסקית במרחב הדיגיטלי ובין אם אתם בעלי עסקים ותיקים יותר, כנראה שאחד המונחים הכי טרנדיים ונפוצים ששמעתם בשנים האחרונות היה נכס דיגיטלי. היום, נראה שכל יזם או עסק חייב להיכנס לתחום, להחזיק ולתפעל נכסים דיגיטליים כדי ליצור מודעות, למשוך תנועה ולייצר הכנסות עסקיות בעולם שרק הולך והופך יותר אינטרנטי ודיגיטלי. אבל, האם אתם חייבים לשלם מס על הרווחים המופקים ממנו? מיד כל התשובות.

אחרי שתחום הקריפטו יצא בסופו של דבר מהתחום "האפור" וכיום מדינת ישראל (כמו רוב המדינות בעולם) ירדה מהגדר וכבר רואה ברווחי השקעות קריפטו בתור רווחי הון לכל דבר ועניין ולכן מחייבת במיסוי רווחים אלו, גם עולם הנכסים הדיגיטליים השונים הופך מוסדר וברור יותר.

אפילו אם יש לכם נכס דיגיטלי פאסיבי ברובו (חלומם של לא מעט יזמים כמובן), אפילו אם הנכס הדיגיטלי שלכם הוא מהות וליבת העסק שאתם מנהלים ואפילו אם אותו נכס פועל בכלל בחו"ל ומכניס כסף מלקוחות מחו"ל – מדובר על עסק המופעל על ידיכם, הנמצאים בישראל, לכן קריטי להבין מה משמעויות המיסוי הרלוונטיות לגביכם ולקבל, מראש ובזמן אמת, ייעוץ מס מדויק מגורם המתמחה בתחום.

 

מהו נכס דיגיטלי?

ראשית כל, נסביר בקצרה מה זה נכס דיגיטלי – אותו מונח BUZZ ששומעים כל כך הרבה היום. במהותו הבסיסית ביותר, הוא נכס או עסק המצריך השקעה, מייצר הכנסות ובשאיפה גם רווחים, כמו כל עסק רגיל, אלא שאותו עסק או נכס נמצא ופועל במרחב הדיגיטלי של האינטרנט, בישראל ו/או בחו"ל.

נכס דיגיטלי מניב יכול לייצר הכנסות דרך מכירות ישירות של מוצרים או שירותים או בדרך עקיפה כמו הכנסות מפרסום וחשיפה, משיכת תנועת גולשים, יצירת/מכירת לידים למהלכי שיווק וכן הלאה. כמו כן, הוא יכול לייצר לבעליו רווח דרך תהליך של השבחה ומכירה לצד שלישי, במחיר גבוה ורווחי יותר.

מה זה נכס דיגיטלי

נכס דיגיטלי מניב. כמה מס אני צריך לשלם עליו?

סוגי נכסים דיגיטליים

כדי להמחיש יותר בבירור ובאופן מעשי יותר מהם נכסים דיגיטליים, הנה כמה דוגמאות מובילות לנכסים כאלו אשר יכולים לייצר לבעליהם הכנסות ורווחים:

  • חנויות אינטרנטיות – חנויות המוכרות ישירות מאתר/עסק ללקוח קצה הרוכש בצורה אינטרנטית, חנויות באמזון או פלטפורמות מכירות אחרות, חנויות דרופשיפינג שרק מוכרות סחורה אך לא מחזיקות מלאי ועוד דוגמאות של חנויות הפועלות במרחב האינטרנטי.
  • שיווק שותפים / Affiliate Marketing– יצירת הכנסות דיגיטליות דרך מהלכי שיווק למיניהם, יצירת לידים או מכירות וקבלת עמלה מעסקים וגופים שונים.
  • ערוצי מדיה חברתית – ערוצי יוטיוב, דפי פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, פודקאסטים. יצירת הכנסות ורווחים דרך פרסום, חסויות, תשלום על חשיפה וכיוצא באלו בערוצים שונים של מדיה חברתית.
  • קורסים דיגיטליים – מכירת קורסים אינטרנטיים, לרוב מוקלטים.
  • ספרים דיגיטליים – מכירה ישירה או דרך פלטפורמות רלוונטיות של ספרים דיגיטליים.
  • מכירת תמונות, אמנות וכיוצא באלו בצורה דיגיטלית ובאינטרנט.
  • בנייה ו/או מכירה של אפליקציות מובייל.
  • מכירה של מסמכים דיגיטליים – קבצים מקצועיים ועסקיים, רשימות תפוצה וכדומה.
  • יצירה ו/או מכירה של נכסי NFT – לרוב אמנות דיגיטלית מקורית עם מזהה ייחודי לרוכש של הנכס המקורי.

כאמור, הכנסות יכולות להיות ישירות דרך הפעלתו השוטפת ולפי מודל עסקי ספציפי ואפקטיבי וגם דרך השבחתו ומכירתו הלאה לגורם אחר, ברווח כמובן.

 

אני מייצר הכנסות בדיגיטל, האם אני חייב לדווח עליהן?

כפי שאולי השתמע מדברי הרקע והפתיחה שלנו, אולי כבר הבנתם שהיום, כאשר פעילות עסקית במרחב הדיגיטלי כבר ממש איננה חדשה או איזוטרית, המדינה לגמרי מכירה את הנושא של נכסים דיגיטליים ורואה בהם נכסים לכל דבר ועניין. המשמעות של זה היא שבהחלט יש חובה לדווח לרשות המיסים על הכנסות מנכסים דיגיטליים.

בגדול, כל הכנסה שאדם או תאגיד מייצר מנכס כלשהו או מפעילות עסקית, חייב בדיווח תקין לרשות המיסים ובתשלום המיסים הרלוונטיים. במובן זה אין בכלל הבדל בין נכס דיגיטלי לבין חנות, נכס נדל"ן מניב ועל עסק או נכס "פיזי" אחר המייצר לבעליו רווחים.

חשוב להבין כי אי דיווח על הכנסות מנכס דיגיטלי, כמחויב לפי הוראות החוק, עשויה לגרור עונשים מהותיים וחמורים ולפעמים גם הליכים פליליים, רישום פלילי ,עונשי מאסר בפועל וקנסות כבדים. אז דעו את חובותיכם והתנהלו בהתאם!

ההכנסות מהנכס הדיגיטלי שלי מגיעות מחו"ל, אני עדיין חייב לדווח עליהן?

אם אתה מפעיל נכס שכזה בחו"ל ומייצר הכנסות מלקוחות בחו"ל, ואתה גם מוגדר תושב ישראל ואותן הכנסות גם מגיעות לבסוף אלייך לחשבון בנק בישראל, בהחלט חבה עלייך חובת דיווח על אותן הכנסות לרשות המיסים ובמקרה של רווח גם תיתכן חבות מס.

למרות זאת, זהו נושא שבמהירות הופך מורכב וסבוך, לכן מאוד מומלץ לקבל ליווי וייעוץ מגורם מומחה למיסוי נכסים דיגיטליים, למשל עורכת דין מומחית במיסוי ועם היכרות מעשית עם עולם הנכסים הדיגיטליים – כמו עו"ד קרן שקד. כך למשל אם ההכנסות הדיגיטליות מיוצרות בחו"ל ומגיעות לחשבון בחו"ל והן גם מדווחות לרשויות המס באותה מדינה ומשולם עליהן מס, בהינתן שיש אמנת מס בין ישראל לאותה מדינה, יכול להיות שנושא המיסוי כבר אינו רלוונטי. גם הכנסות דיגיטליות המגיעות למשל לחשבון פייפאל ולא מועברות לחשבון ישראלי, יכולות להיות פטורות ממס כל עוד לא הועבר כסף לארץ.

בכל מקרה, רצוי לקבל ייעוץ מקצועי ומשפטי לגבי תשלום מס על נכס דיגיטלי, קל וחומר על נכסים בחו"ל והכנסות מחו"ל.

הבדלים בין עוסק פטור לעוסק מורשה/חברה

באופן כללי, כל נכס דיגיטלי נחשב כעסק ונכס מבחינת המדינה ורשות המיסים ולכן חייב בדיווח על הכנסות וגם בתשלום מס הכנסה במקרים מסוימים – מס על רווחים כמובן. אבל יכול הבדל בחובת הדיווח ואופן הדיווח בהתאם לסוג העוסק ורמת ההכנסות.

כך למשל עוסק פטור, שלו הכנסות נמוכות יחסית, מתנהל מבחינת דיווחים מול מס הכנסה וביטוח לאומי אך לא עוסק כלל במע"מ – לא גובה מע"מ מלוחות ולא מתקזז על הוצאות מע"מ. עוסקים מורשים וחברות חייבות גם להתנהל חשבונאית ופיננסית עם ומול מע"מ וגם לדווח ביתר דחיפות על הכנסותיהם ורווחיהם למדינה – אחת לחודש או אחת לחודשיים.

בנוסף, ישנם מקרים לגבי הכנסות מנכסים דיגיטליים בהם אפשר לקבל מרשות המיסים הקלות בדיווח על הכנסות. למשל במצב בו יש המון עסקאות קטנות ממכירות אינטרנטיות, אפשר לפעמים לקבל אישור מיוחד להפיק חשבונית מרכזת לתקופה ולא לדווח על המוני חשבוניות קטנות. כמו כן אפשר לרוב להגדיר בתור עסק אחד כמה נכסים דיגיטליים – למשל כאשר הגורם המפעיל אותם ו/או המוגדר בעלים הוא נישום אחד.

 

מה לגבי תשלומי מע"מ על ומנכסים דיגיטליים?

זהו נושא הוא כזה שלא מעט מפעילי ובעלי נכסים דיגיטליים "נופלים" בו לא אחת, לרוב כי לא קיבלו ייעוץ מס מתאים ומדויק לפעילות דיגיטלית. שוב, נכס דיגיטלי הוא עסק לכל דבר ועניין מבחינת רשות המיסים, לכן אם מפעיל הנכס מוגדר עוסק מורשה או חברה בע"מ, עליו לשלם מע"מ למדינה, לנהל ספרים עם מע"מ ולדווח למדינה. זה אומר שאותו עסק גם גובה מע"מ מלקוחות וגם יכול להתקזז על הוצאות מע"מ הקשורות להוצאות עסקיות. כמו כל עסק רגיל אחר.

אבל, יש מצבים בהם לא גובים מע"מ מלקוחות. למשל בקבלת תשלומים מחו"ל דרך פייפאל ובאופן כללי כאשר מוכרים מוצרים או שירותים דיגיטליים ללקוחות בחו"ל. שוב, חשוב מאוד לקבל ליווי משפטי וייעוץ מס מתאים ולהתנהל בצורה חכמה ונכונה בהתאם לסוג הנכס הדיגיטלי, סוג ההכנסות וחובות הדיווח והתשלום מול רשות המיסים.

לדוגמא: חנות אמזון המוכרת ללקוחות בארה"ב והמוצרים בה מעולם לא נכנסים כלל לישראל, לא גובה כמובן מע"מ מהלקוחות וגם ההכנסות לא חייבות במע"מ. נכס כזה בפועל לא מתעסק עם מע"מ וגם לא מדווח או משלם מע"מ אלא משלם מס הכנסה על רווחים וצריך לדווח גם לביטוח לאומי. אותו הדבר במכירה או קנייה של נכס דיגיטלי שכזה, כאשר יכול להיות שגם בקניה או מכירה של הנכס לא יהיה מע"מ בעסקה, גם אם העסקה היא מול גורם ישראלי המנפיק חשבונית מס.

אם הכנסות מהנכס הדיגיטלי הן מישראל והעוסק מוגדר מעל עוסק פטור, יש לגבות מע"מ ולשלם מע"מ על הוצאות ולדווח למע"מ. גם בקנייה או מכירת נכס כזה, המע"מ מתווסף לעסקה – כאשר שני הצדדים מישראל כמובן – וזה יכול מן הסתם להשפיע על המחיר הסופי.

 

מכירת נכס דיגיטלי – מס הכנסה או מס רווח הון?

בעוד שעל רווחים שוטפים מנכסים דיגיטליים משלמים מס הכנסה לפי מדרגות המס הקבועות (לפי מודל של הכנסה פירותית), בסיטואציה של מכירת נכס דיגיטלי מודל המס משתנה, מה שיכול להעלות מאוד את תשלום שומת מס הכנסה אותו יצטרך לשלם ואי לכך להשפיע על רווחיות העסקה. זו נקודה קריטית להבנה, כזו שיכולה כמובן להשפיע מאוד האם עסקת מכירה תהיה רווחית או לא. כאשר מוכרים אותו, רשות המיסים מסתכלת על זה כעל הכנסה הונית, כמו במכירת מניות לצורך העניין, לכן המיסוי יהיה לפי מס רווח הון בשיעור 25% לפחות.

 

מה לגבי מיסוי נכסים דיגיטליים פאסיביים?

לבסוף, אם נכס דיגיטלי מייצר לבעליו הכנסה פאסיבית, קרי הכנסות עם מעט או יחסית מעט השקעה של זמן בניהול ותפעול הנכס, ישנם היבטי מיסוי נכסים דיגיטליים שונים לעומת סוגי נכסים אחרים – עובדה שלא ידועה להרבה מאוד אנשים ויזמים דיגיטליים.

אם יזם או משקיע דיגיטלי מקבל הכנסה פאסיבית, במסגרת הגדרות המס בישראל והוא מוגדר משקיע פאסיבי, חובת המיסוי של מס הכנסה למעשה גבוהה יותר ומתחילה במדרגת מס של 31% (למעט מעל גיל 60) ושיעור המיסוי עולה ככל שעולים ברווחים הפאסיביים. לכן, נדגיש שוב, עו"ד מיסים יכול לספק לכם ייעוץ מקדים על מנת שתוכלו להתכונן מראש ולהתנהל נכון מבחינה פיננסית ורגולטורית.

 

אם אתם פעילים בצורה כזו או אחרת בעולם הנכסם הדיגיטליים, אתם חייבים לדעת בדיוק לאן אתם נכנסים מבחינת מיסוי. קבלו ייעוץ וליווי מקצועי ומותאם אישית מעו"ד מיסים ונכסים דיגיטליים, תפעלו לפי החוק ושפרו את סיכויי ההצלחה שלכם. צרו קשר עם משרד עורכת הדין קרן שקד לפרטים וקביעת פגישת ייעוץ.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן