רבות כבר נכתב ונאמר על כך שבשנים האחרונות רשות המיסים הגבירה את מאמצי האכיפה שלה לגבי עבירות מס והיא, יחד עם מערכת המשפט, אף מיישמות החמרה בענישה בגין עבירות מס למיניהן. בתור משרד עו"ד מומחה למיסים, אנו בהחלט יכולים לאשר מגמה זו בתחום. לכן ההמלצה בכותרת אכן נכונה פוטנציאלית, מי שמעלים מס ומבצע עבירות מס חייב לקחת בחשבון שפעולות אלו עשויות לגרור עונשי מאסר בפועל.
קנס גבוה יכול להיות מכה כואבת עבור מי שהורשע בעבירות מס או סגר את "הסיפור" עם הליך אזרחי של קנס או תשלום כופר. אך עונש מאסר בפועל הוא חמור פי כמה ומדובר על משהו הרבה יותר קשה ל"עיכול" מאשר קנס כספי וכמובן שמדובר על משהו בעל השפעה מהותית לאין שיעור על המשך חיי האסיר לעומת תשלום קנס, גבוה ככל שיהיה.
מה הן בעצם עבירות העלמת מס?
בתוך העולם הרחב והמורכב של מערכת המס ועבירות מיסוי למיניהן, יש מגוון דרכים להעלים מס. מדרכים שהן זדוניות ו"פר אקסלנס" מיועדות להפחית את חבות ותשלומי המס למדינה על הכנסות – חוקיות ושאינן חוקיות – דרך עיגולי פינות" שעצמאים ועסקים עושים כדי לצמצם את תשלומי המס ועד צעדים שלא בזדון או כוונה להעלים מס ואשר נובעים מחוסר ידע או הבנה בלתי מספקת במיסוי וחובות דיווח (למשל אי דיווח על הכנסות מחו"ל). אך המשותף לכל אלו הוא שמדובר על עבירות של העלמת מס לפי חוק העונשין, בישראל נחשבות עבירות פליליות!
העלמת מס היא ביצוע של פעולות כאלו ואחרות המיועדות או אשר התוצאה הסופית שלהן היא צמצום חבות המס שרשות המיסים דורשת או אפילו הימנעות מוחלטת מתשלום המיסים הרלוונטיים. בתוך כך יש להבחין בין צמצום חבות מס דרך תכנוני מס חוקיים ומקובלים לבין השתמטות ממס דרך פעולות של העלמת והתחמקות ממס. העלמות מס נוגעות לכל סוגי המיסים במדינה, ממס על הכנסות ומס ערך מוסף ועד מיסוי מקרקעין, מיסוי רווחים וכיוצא באלו.
אם עצמאי, עסק קטן או תאגיד מבצע פעולות אקטיביות המיועדות להפחית תשלומי מס אמת או להימנע מתשלומי מיסים – בפועל מדובר על ביצוע עבירות מס פליליות, שהעונש עליהן בהחלט יכול לכלול גם מאסר בפועל.
נציין, בקצרה כי הרחבנו בנושא במאמר אחר, כי בישראל עבירות המס מחולקות לשתי קטגוריות מרכזיות – עבירות מס טכניות למקרים פשוטים וקלים יותר שבהם הענישה קלה יותר ועבירות מס מהותיות שלרוב מבוצעות בזדון כדי להעלים מס וכוללות פעולות מורכבות וקשות יותר וגם כוללות פוטנציאל ענישה חמור יותר. העלמות מס בהחלט נחשבות במקרים רבים מאוד בתור עבירות מס מהותיות!
מקרים ופעולות הנחשבים העלמת מס
יש אינסוף דוגמאות של העלמות מס ופעולות שגורמים שונים מבצעים כדי לצמצם או לבטל חבות מס. הנה כמה דוגמאות לפעולות נפוצות המשמשות להעלמה והתחמקות ממס:
- לא לדווח או לדווח בחסר על הכנסות מפעילות עסקית בישראל או בחו"ל. מי שמוגדר תושב ישראל ולכן נישום ישראלי מבחינת רשות המיסים, חייב לדווח גם על הכנסות שמקורן בחו"ל ובהחלט יש מקרים בהם מוטל מס גם על הכנסות שהושגו ובוצעו מחוץ לישראל.
- ביצוע ודיווח של מצגי שווא במטרה לקבל הטבות מס כגון נקודות זיכוי, מענקים וכדומה – למשל אדם שגר ביישוב מסוים אף מדווח "כאילו" הוא גר ביישוב המקנה הטבת מס גבוהה יותר.
- חשבוניות פיקטיביות – חשבוניות שלמעשה לא מתייחסות לעסקות אמיתיות, מבוצע למשל כדי להגדיל הוצאות של עסק באופן פיקטיבי וכך להימנע מתשלום מס, כי הרווח שאותו ממסים יורד ולכן גם חבות המס פוחתת (משמשות גם להלבנת הון לעיתים).
- פעולות לא חוקיות במטרה להימנע ממס או להתחמק מתשלום מס אמת – כולל מקרים של זוגות שהתגרשו כדי להתחמק ממיסוי, פעולות עסקיות פיקטיביות וכן הלאה.
- דיווח על הוצאות פרטיות בתור הוצאות עסקיות – למשל כדי להגדיל הוצאות וכך לצמצם מס וגם לפעמים כדי "לחסוך" את עלות המע"מ על מוצרים ושירותים מסוימים (לעוסקים המזדכים על המע"מ).
היום, רשות המיסים מאוד השתכללה מבחינת יכולות חקירה ואכיפה ולכן מאתרת יותר מקרים של העלמות מס ועבירות מס. זאת באמצעות שיפורים טכנולוגיים מהותיים, ביקורות חכמות ורבות יותר, הפעלת מוקדי "הלשנה" אנונימיים וכן הלאה.
הגדרות החוק לגבי עונשי מאסר בגין עבירות מס
- החוק בישראל קובע כי בגין עבירות מס הכנסה טכניות – עבירות מס קלות יותר ושלא נעשו מתוך זדון להתחמק ממס – ניתן להשית עונש מאסר בפועל של עד שנה. נציין כי ברוב המקרים תיקים אלו נסגרים בתשלום קנס ולעיתים די רחוקות גם עם הטלת עונש מאסר על תנאי.
- כאשר מדובר על עבירות מס הכנסה מהותיות – כאשר העלמת מס נכנסת לקטגוריה זו של עבירות קשות יותר – החוק מגדיר עונש מאסר בפועל מרבי של עד 5 שנים בנסיבות רגילות ועד 7 שנים בנסיבות מחמירות.
אפילו עבירות מיסוי אחרות כמו אי הגשת דו"חות מע"מ תקופתיים בזמן וכדומה, עשויות לגרור עונשי מאסר בפועל או מאסר על תנאי. העלמת מס נחשבת בעיני המדינה לעבירה פלילית חמורה ובעלת השלכות אזרחיות רבות ולכן ההחמרה בענישה אמיתית ומשמעותית. ככל שעבירות העלמת המס חמורות יותר מבחינת הפעולות הפליליות שבוצעו וגם מבחינת היקף הסכומים שהועלמו, כך פוטנציאל הענישה עולה ומחמיר מאוד – עד 7 שנות מאסר בפועל וגם הטלת קנס של עד פי שתיים מהיקף המס שעבריין המס העלים בפועל, מה שיכול להגיע לסכומים גבוהים מאוד בקנסות.
בהחלט ראוי להיזהר, להימנע מהעלמות מס ולהיעזר בייצוג משפטי מקצועי ומעולה אם כבר נקלעתם לסיטואציה המורכבת של חקירה כלכלית על עבירות מס והליכים פליליים.
ליווי משפטי מדויק יכול להוביל לצמצום והקלת העונש ומניעת מאסר בפועל
החוק היבש מגדיר עונשי מאסר בפועל בהחלט לא מבוטלים בגין העלמת מס ועבירות מיסוי אחרות, אך קיים מן הסתם מרחב תמרון גדול מאוד לשופטים ולאנשי רשות המיסים. ליווי משפטי מותאם אישית, מקצועי ואשר מבוצע תוך היכרות מעמיקה עם התחום ועם מערכות רשות המיסים ללא ספק יכול לשפר את מצבכם כנאשמים ונחקרים. ייצוג משפטי מקצועי ומדויק יכול להוביל להקלה בעונש, הימנעות מעונשי מאסר בפועל ואפילו סגירת התיק בתשלום כופר וביטול הרישום הפלילי לנישום.
קריטי לקבל ייצוג משפטי צמוד של עורך דין מיסים כבר משלבי החקירה הראשוניים והמוקדמים ביותר, קל וחומר כשהתיק כבר עובר למישורים של הגשת כתב אישום וניהול הליך משפטי.
עו"ד קרן שקד ליוותה ומלווה תיקים רבים הנוגעים לתיקים של מעלימי מס לכאורה, כאשר חרב עונש המאסר מרחפת מעל ראש הנחקר או הנאשם. תוך יישום ידע מקצועי נרחב, התאמה אישית והיכרות עמוקה עם מערכות רשות המיסים בתור עו"ד לשעבר בתוך הרשות, המשרד מצליח, לא אחת, להקל בעונש ולמנוע מאסר בפועל ללקוחותיו.