למרות השם המעט מכובס ואף "נקי" מבחינה אסוציאטיבית, עבירות צווארון לבן בהחלט גורמות נזק ומשפיעות לרעה על לא מעט אנשים, עסקים וארגונים בישראל. היום נסביר לגבי עבירות אלו, אשר במהותן הם בעלות אופי כלכלי-כספי.
עורכת הדין קרן שקד, המתמחה בדיני מיסים ובמשפט פלילי וכלכלי, מסבירה מהן, המשמעות המשפטית והמעשית שלהן וכל מה שיש לדעת.
לא רק פוליטיקאים ואנשי ציבור
בתקשורת שומעים הרבה מאוד על עבירות צווארון לבן ועל עורכי דין מפורסמים המתמחים בתיקים מסוג אלו, לרוב בהקשרים בעלי עניין ציבורי כמו עבירות של פוליטיקאים ואנשי ציבור או עבירות שבוצעו ע"י מנהלים בכירים. אך בפועל תחום זה אינו שמור רק לאנשים אלו הנמצאים בראש החדשות אלא לציבור אנשים ועובדים רחב, שלרוב אכן נמצא בעמדות ניהול או חוזק. אכן יש מקרים שונים ומגוונים של עבירות מסוג זה – עבירות כלכליות שמהותן השגת כסף, טובות הנאה או רכוש באמצעים לא כשרים ולא חוקיים, לרוב דרך ניצול לרעה של הארגון בו מועסק האדם או אשר אליו הוא קשור.
עבירות כאלו יכולות להתבצע ע"י תאגיד או עסק, דרך פעולות שונות ואסורות המבוצעות על ידי נושאי משרה ואנשים בעמדות מפתח בתוך התאגיד או הארגון.
אודות עבירות צווארון לבן
מהן עבירות צווארון לבן?
בהגדרה, עבירת צווארון לבן היא עבירה כלכלית, כאשר ברוב מוחלט של המקרים אלו עבירות המבוצעות ע"י אנשים הנחשבים חזקים ועשירים יחסית לחברה – אך לא רק פוליטיקאים ואישי ציבור נבחרים כאמור, אך לרוב כן אנשים בעלי השפעה או גישה למידע/כספים. ביצוע של עבירות צווארון לבן מצריך באופן עקרוני הימצאות בעמדת כוח המאפשרת לבצע את העבירה מלכתחילה.
המונח "פשיעת צווארון לבן" הוטבע לראשונה בשנות ה-30 של המאה הקודמת, ע"י הסוציולוג אדווין סת'רלנד, שהגדיר כי אלו פשעים המבוצעים על ידי אדם בעל מכובדות ומעמד חברתי גבוה ובמהלך עיסוק המקצועי. באופן די מפורסם, המונח נולד בגלל העובדה שהאנשים שביצעו עבירות אלו בעבר, נהגו לרוב ללבוש חולצות לבנות מכופתרות ועניבות, זאת בניגוד לעובדי "צווארון כחול" אשר לבשו בגדי עבודה כחולים והיו לרוב פועלים תעשייתיים ונותני שירותים פשוטים.
סת'רלנד, טובע המונח, האמין כי בגלל מעמדם ואופי העבירות, פחות סביר שאנשי הצווארונים הלבנים ייחקרו וייתבעו לדין לעומת עבריינים ממעמד חברתי וכלכלי נמוך יותר. במובנים רבים, עולם עבירות הצווארון הלבן של ימינו במערכת המשפט הישראלית מוכיח שלמרות שעבירות אלו בהחלט עדיין מבוצעות, האכיפה והתביעה גם בהחלט מתרחשות.
האם עבירות אלו מוגדרות עבירות פליליות?
בהחלט, על אף שלרוב אינן פוגעות באף אחד פיזית, נחשבות מבחינת האכיפה וחוק העונשין כעבירות פליליות.
אלו עבירות כלכליות פליליות שמהותן השגת כספים, רכוש, טובות הנאה, מעמד וכן הלאה באמצעים בלתי כשרים ולא חוקיים, כאשר השגת מטרת העבריין תושג ללא אלימות אלא באמצעים אחרים. אם בביצוע העבירה מעורבת אלימות פיזית למשל, היא כבר תסווג אחרת ולא כצווארון לבן אלא למשל שוד, סחיטה באיומים, תקיפה בנסיבות מחמירות וכיוצא באלו.
ההגדרה הקלאסית היא שאלו עבירות המבוצעות ע"י אנשים ממעמד כלכלי ו/או חברתי גבוה וכאשר העבירה קשורה לעיסוקו של העבריין.
סוגי עבירות צווארון לבן
להלן כמה דוגמאות נפוצות של עבירות המוגדרות צווארון לבן:
- מעילה בכספים – הוצאת כספים בניגוד לחוק ובאמצעים לא כשרים. הכספים יכולים להיות של הארגון בו עובד מבצע העבירה, של לקוחות או ממקורות כספיים אחרים.
- השגת כסף, רכוש וטובות הנאה באמצעים לא חוקיים – השגת רווח כלשהו ע"י אדם בעמדת כוח, השפעה או גישה, בדרכים בלתי חוקיות, תוך ניצול משאבים וכספים של הארגון, של לקוחות, שותפים, כספי ציבור וכו'.
- מתן או קבלת שוחד – לתת או לקבל תשלום או טובות הנאה אחרות בתמורה לקידום פעולה כלשהי. מבחינת החוק, קבלת השוחד היא עבירה פלילית חמורה יותר ממתן השוחד, במיוחד כאשר מדובר על נבחרי ועובדי ציבור.
- מרמה והפרת אמונים – כאשר עובד/מנהל/נושא משרה מנצל את תפקדו או מעמדו כדי ליצור רווח אישי, על חשבון יושרה ציבורית, הגדרת התפקיד שלו ומהות השירות לציבור. החוק מתייחס למקרי מרמה והפרת אומנים ביתר חומרה כאשר מדובר על עובדי ציבור.
- עבירות מיסוי מסוימות – בדגש על עבירות מס הכנסה, עבירות על החוק לאיסור הלבנת הון, אלו נחשבות עבירות צווארון לבן כי הן עוסקות בהיבטים הכלכליים-פיסקאליים של מערכת המיסוי.
- עבירות על חוקי ניירות ערך – מקרים קלאסיים של עבירות שמהותן כלכלית, אך הן יוצרות פגיעה בסדר הציבורי, בהגדרות החוק ובטובת הכלל. עבירות אלו כוללות למשל הרצת מניות, דיווח כוזב לרשות ני"ע, סחר לפי מידע פנים, שימוש לא כשר במידע פנים ועבירות שוק ההון המערבות למשל מרמה והונאה.
- קבלת דבר במרמה – כאשר עובד או אדם בעמדת כוח והשפעה מקבל משהו שיש לו ערך כלכלי או תמורה רלבנטית אחרת, דרך קשר עם גורם אחר ותהליכים כלשהם של מרמה, הטעייה, הונאה וכיוצא באלו.
- זיוף מסמכים – זיוף מסמכים בעלי קשר לעבירות כלכליות, למשל אישורים מזויפים, זיוף פרטים במסמכים כלכליים, זיוף חתימה על מסמך כלכלי, זיוף של נתונים וכן הלאה.
- רישום כוזב במסמכי תאגיד – כאשר מנהל, נושא משרה או עובד בעמדת השפעה מבצע רישום או דיווח שגוי/כוזב בדיווח לרשות המיסים או בדו"חות ומסמכים רשמיים של התאגיד. במקרים רבים מאוד, דרך ביצוע של עבירת רישום זה, עבריינים מנסים להסתיר עבירות אחרות כגון קבלת דבר במרמה, שוחד, עבירות מס וכדומה.
כיצד עבירות אלו פוגעות בחברות הנפגעות או בציבור?
תמיד יש צד המבצע את העבירה ולרוב מרוויח תמורה כלשהי באמצעים לא כשרים ולא חוקיים. אך יש גם צד נפגע, אמנם לא פיזית אך במובנים אחרים. אפילו אם העבירה בוצעה על כספים כלליים שלא מוגדרים "של אף אחד", יש בעצם העבירה פגיעה.
עברייני צווארון לבן שהם עובדי ונבחרי ציבור פוגעים באינטרס הציבורי הרחב ליושרה ופעולה למען הציבור וגם באינטרסים ספציפיים יותר דרך התנהלות כלכלית שאינה אידיאלית. עבריינים בחברות עסקיות פוגעים ברווחים של החברה הנפגעת, במוניטין, בכספי לקוחות, בעובדים שעשויים להיפגע ישירות או בעקיפין מהמקרה וכיוצא באלו. לראייה, מעילת הענק שבצעה אתי אלון בבנק למסחר, הובילה למעשה לקריסת הבנק וסגירתו, מה שפגע גם בכספי הלקוחות בבנק אך גם בעובדים שהועסקו בבנק.
מדוע יותר קשה לעלות על עבירות מסוג זה?
במקרים לא מעטים קשה יותר לגורמי אכיפה וחקירה או לגורמים בתוך אותו ארגון לעלות על כך שבוצעו עבירות, זה בגלל המהות האינהרנטית של עבירות אלו והעובדה שלרוב הן מבוצעות ע"י אנשים בעמדות מפתח של ניהול, גישה לכספים או החלטות. בגלל שאין פגיעה פיזית באנשים או רכוש, העבריינים בהחלט יכולים ליישם פעולות וטקטיקות שונות להסתרת צעדיהם והסוואה של עבירות בתוך פעילות עסקית או כלכלית רגילה ולגיטימית.
בדיוק מסיבה זו, כל הזמן משפרים רגולציות על מוקדים בעייתיים או רגישים, משפרים היבטים בממשל תאגידי ומנסים ליישם מערכות מדויקות ואמינות יותר של איזונים ובלמים.
הקשר בין עבירות צווארון לבן לעבירות הקשורות לטרור
כפי שהוזכר, יש עבירות כלכליות שכאלו אשר למעשה הופכות למורכבות וחמורות יותר, כאשר הפעולות האסורות משמשות, בצורה ישירה או עקיפה, למימון טרור או פעילות הקשורה לטרור. כך למשל מעילה כספית בתאגיד או גוף ציבורי יכולה לשמש למימון פעולות טרור, עבירות יכולות לשמש להלבנת כספי מימון טרור וכיוצא באלו.
מרגע שמקרה כזה נוגע לטרור ולגורמים עוינים, הוא הופך למורכב וחמור יותר מבחינה פלילית ומבחינת אכיפה והסתכלות מערכתית, אך הוא גם הופך לעניין בטחוני, עם משמעויות כבדות יותר לכל המעורבים.
אכיפה וענישה
כפי שראינו למשל במקרה נוחי דנקנר מקיץ 2018, בית המשפט החמיר את עונשו של איש העסקים בגין עבירות צווארון לבן שנגעו לפעילות ני"ע (הרצת מניות) וגזר עליו עונש מאסר בפועל יחסית ממושך וקשה. כך שבהחלט קיימת אכיפה רבה בתחום ומגמת החמרה בענישה כדי להרתיע אחרים.
דוגמא מפורסמת אחרת היא מעילת הענק של אתי אלון, אשר עבדה בבנק למסחר ולאורך שנים רבות מעלה בכספי הלקוחות, כאשר בסופו של דבר היא ביצעה מעילה בה משכה כספים מלקוחות הבנק בסכום אדיר של כ-250 מיליון ש"ח. ע לאתי אלון נגזרו 17 שנות מאסר בפועל והיא הורשעה בשורה של עבירות כלכליות פליליות. הרגולציה והאבטחה של כל מגזר הבנקאות הישראלי השתנתה בעקבות מקרה המעילה החמורה הזה.
באופן עקרוני, בהקשר למרבית עבירות הצווארון הלבן, החוק מגדיר עונשי מאסר בפועל ולא רק קנסות או מאסר על תנאי. בחלק מהעבירות רף הענישה המירבי הוא 5-7 שנים של מאסר בפועל ועם רישום פלילי על כל המשתמע מכך עבור העבריין המורשע. כמו כן, מוטלים קנסות כבדים על אנשים המורשעים בביצוע עבירות תחת הקטגוריה של צווארון לבן.
מה לעשות במקרה של חשדות לביצוע עבירות צווארון לבן?
כאשר אדם מגלה כי יש נגדו חשדות לביצוע עבירות כלכליות-פליליות אלו, לרוב המשמעות היא שחקירה שהייתה עד לאותם רגעים סמויה, הפכה לגלויה. לעיתים שלב זה כרוך במעצר והגעת חוקרים לבית או לעסק של החשוד, חילוט של נכסים, החרמה של מחשבים ומסמכים וכן הלאה עם פעולות חקירה.
בכל מקרה, הדבר החשוב והצעדים הנכונים בסיטואציה מורכבת ורגשיה שכזו הם ליצור מיידית קשר עם עורך דין צווארון לבן הבקיא בתחום רחב ומגוון זה, לנסות לשמור על רוגע, לשתף פעולה עם החוקרים במידה מינימלית ומושכלת עד להגעת עורך הדין.
עורך דין צווארון לבן
מתוך כל מה שהוסבר לעיל, יש חשיבות גבוהה מאוד לייעוץ וייצוג משפטי מקצועי ומוכוון לתחום של עבירות צווארון לבן, כבר מהשלבים המוקדמים ביותר האפשריים של החקירה הכלכלית, קל וחומר כאשר התיק נכנס להליכים משפטיים מתקדמים יותר.
תיקים אלו יכולים להפוך במהרה למורכבים, סבוכים וארוכים מאוד, לכן אם אתם חשודים או נאשמים בביצוע עבירות אלו, אתם חייבים ייצוג משפטי מדויק, חכם ועם ניסיון בתחום נרחב זה כדי לשפר את הסיכויים שלכם באירוע. בהתאם לנסיבות המקרה כמובן, ייצוג משפטי איכותי יכול למשל לאפשר להגיע להסדרי כופר או הסדרי טיעון מקלים אחרים מול הרשויות, למנוע הגשת כתב אישום או להקל בעונש ולהמירו בקנס ועבודות שירות ולא מאסר בפועל.
למשרדנו ניסיון עשיר ומוצלח בתיקי מסוג זה וסוגים נוספים ובתיקים בעלי הד תקשורתי נרחב. ייעוץ וייצוג משפטי בכל השלבים.