מע"מ הוא אחד המיסים המרכזיים במדינת ישראל, מס עקיף המתווסף על כמעט כל עסקת תשלום. בהיותו מס מרכזי כל כך, במיוחד מס שעסקים רבים זכאים להתקזז עליו מול רשות המיסים, התחום זה הינו נפוץ יחסית. עבירות מס ערך מוסף נחלקות לשני סוגים עיקריים מבחינת רמת החומרה והענישה הפוטנציאלית, כאשר כמובן שבכל מקרה אין להקל ראש בעבירות אלו מבחינת התוצאות עבור אלו שהורשעו בהן.

 

עו"ד מיסים קרן שקד, עם ניסיון עשיר ומוכח בניהול תיקי עבירות מע"מ. בעברה, עורכת הדין שקד עבדה כפרקליטה במחלקה לתיקים מיוחדים של מע"מ ובמחלקות המשפטיות של רשות המיסים, כך שהיא מביאה היכרות עמוקה עם מערכת וחוקי מס ערך מוסף, משני צידי המתרס.

 

הגדרת מס ערך מוסף

המע"מ הוא המס העקיף המרכזי בישראל. בפועל, כמעט בכל עסקה בה צד אחד משלם לצד אחר, נכלל בסכום הכולל גם מס הערך המוסף, אשר נכון ל-2018 עומד על 17%. עבור צרכנים פרטיים, המע"מ הוא פשוט חלק אינטגראלי מהמחיר ואין לו ממש משמעות מבחינת תמחור.

אך עבור עסקים מדובר על מס מהותי הנוגע להתנהלות חשבונאית ומול רשויות המס, זאת כי עסק הרשאי לעשות כך מזדכה על המע"מ מול המדינה. קרי, עסק מעביר למדינה את ההפרש בין המע"מ שגבה מלקוחות ובין המע"מ ששילם בעצמו על עסקאות (במידה וההפרש הוא לטובת המע"מ שנגבה, במקרה ההפוך העסק זכאי להחזר מע"מ מהמדינה). מכאן קל להבין את המניע של חברות ועוסקים מורשים לבצע עבירות מע"מ כדי להשפיע על ההוצאות שלהם ועל חבות המס הכוללת.

 

סוגי עבירות במסגרת חוק המע"מ

החוק בישראל מגדיר שני סוגים של עבירות מע"מ, כאשר להגדרת סוג העבירה בה אתם מואשמים יש השפעה מהותית על התוצאות הפוטנציאליות של ההליך המשפטי נגדכם. זאת בדומה להפרדה בין סוגי עבירות מס הכנסה ומידת החומרה שלהן.

עבירות מע"מ טכניות

אלו העבירות הנחשבות פחות חמורות מבחינת הכוונה שלהן, ההשפעה שלהן וגם מבחינת העונשים הפוטנציאליים. עבירות אלו כוללות מקרים בהם הנישום פעל בניגוד להוראות הטכניות של מס ערך מוסף, אך בלא כוונה פלילית או כוונת זדון בעשותו כך.

עבירות טכניות נחשבות עבירות מס פליליות, אך מהותן אינה העלמת מס אלא התנהלות שגויה ולקויה. בתוך עבירות אלו נמצא מקרים כגון אי דיווח מע"מ בזמן, ניהול לא תקין של פנקסים חשבונאיים או היעדר ניהול פנקסים, ליקויים ברישום תקבולים, אי הנפקת חשבונית מס, מתן מידע לא מלא ללא הסברים, עונש על אי תשלום מע"מ וכו'.

מבחינת ענישה בגין עבירות מע"מ טכניות, הגדרות החוק מאפשרות להטיל בגין עבירת מע"מ טכנית עונש מאסר בפועל של עד שנה. אך לרוב עבירת אלו לא מסתיימות בהרשעה פלילית ובעונש מאסר בפועל – שוב, בהחלט עם תלות מסוימת באיכות הייצוג המשפטי של מבצע העבירות. העונש עצמו נקבע לפי הנסיבות של המקרה הפרטני, מידת החומרה והיקף המשמעות מבחינת מיסוי. כך למשל, אם מחדל המע"מ תוקן והוסדר, יתכן ולא יוטל עונש מאסר כלל אלא רק יוטל קנס מנהלי ולעיתים גם מאסר על תנאי.

עבירות מע"מ מהותיות

מוגדרות הסוג החמור יותר של עבירות על תקנות חוק מע"מ, הן מבחינת כוונה והשפעה והן מבחינת פוטנציאל ענישה.

בעבירות אלו החוק מגדיר שהייתה לנישום כוונה פלילית, בעיקר בהקשר של התחמקות מתשלום מס אמת. מקרים אלו כוללים למשל מתן מידע כוזב, הסתרה של מידע, הפקת חשבוניות מס פיקטיביות, דיווח על הוצאות פרטיות כעסקיות כדי להקטין את חבות המע"מ, ניכוי מע"מ בלי מסמך מאמת, שינוי של פנקסי חשבונות וכו'.

מבחינת ענישה פוטנציאלית על עבירות מע"מ מהותיות, החוק מאפשר הטלת עונש מאסר בפועל של עד 5 שנים בנסיבות רגילות ועד 7 שנים בנסיבות חמורות ומיוחדות. כמו כן, בעבירות אלו לרוב יוטל על הנאשם המורשע קנס כספי כבד. בתיקים "כבדים" של חשבוניות פיקטיביות למשל, בהחלט רואים עונשי מאסר בפועל של כמה שנים, רישום פלילי והטלת קנסות כבדים מאוד על המורשעים. במקרים קלים יותר וללא משמעות גדולה מדי של התחמקות מתשלום מס אמת, ניתן לעיתים עם ייצוג משפטי איכותי של עורך דין מע"מ מומחה בתחומו לסיים את התיק עם קנס כספי וללא אישום ורישום פלילי – כפי שנסביר בהמשך.

 

עבירות מע מ

עבירות מס ערך מוסף

דוגמאות של עבירות מע"מ דרך חשבוניות פיקטיביות

ניקח למשל את העבירות הנפוצות יחסית והחמורות מאוד מבחינת רשות המיסים של הפקת חשבוניות פיקטיביות. במקרים אלו, בעלי עסקים "ממציאים" עסקאות שלא היו ולא נבראו, מוציאים עליהן חשבוניות במטרה להפחית את חבות המס הכוללת שלהם. או לחלופין משנים סכומים על עסקאות אמיתיות שבוצעו, גם במטרה להפחית חבות מס. דוגמא נוספת להפקת חשבוניות פיקטיביות יכולה להיות הפקת חשבוניות על סכומים נכונים אבל רישום של פריטים לא אמיתיים בחשבוניות, כדי להסתיר את מהותה האמיתית של העסקה.

במקרים החמורים והמתוקשרים ביותר של פסקי דין מע"מ – אלו עם הענישה המהותית ביותר והיקף העבירות הגדול ביותר מבחינת סכומים – לרוב תהיה מעורבות חלקית או מלאה של חשבוניות פיקטיביות. רשות המיסים מגדירה את התופעה כ"מכת מדינה" וכאחד האלמנטים המרכזיים בהתחמקות ממס ובהון השחור בישראל.

יש מקרים וכתבי תביעה עם אישומים בהפקת חשבוניות פיקטיביות בשווי של מאות מיליוני שקלים ולא מעט מקרים בהם הוטלו על המורשעים קנסות של מאות אלפי שקלים וכמובן נפסקו עונשים ממושכים של מאסר בפועל.

חשיבות הייצוג המשפטי המקצועי בתיקי עבירות מע"מ

בין אם אתם רק בשלבים הראשונים של חקירת מע"מ גלויה נגדכם ובין אם אתם כבר נמצאים בשיא החקירה או שכבר הוגש נגדכם כתב אישום, לייצוג המשפטי המקצועי והאיכותי ביותר יש חשיבות מכרעת בתוצאות התיק.

חלק מהותי מהגדרה של עבירה כטכנית ולא מהותית – אפשרות עדיפה מבחינת ענישה והשלכות – הוא הוכחת כוונת הזדון של הנאשם. לצורך שיפור סיכויי ההצלחה של הפרכת טענות הזדון ואף הגעה לביטול אישום פלילי וסיום הפרשה בקנס בלבד, יש צורך בייצוג משפטי ראוי, מדויק וחכם.

המרת כתב אישום בקנס מנהלי

בהמשך ישיר להסבר על חשיבות ייצוג ע"י עורך דין מיסוי עם התמחות בעבירות מע"מ, נסביר כי ייצור משפטי איכותי ,מותאם אישית ועם היכרות של המערכת יכול למשל להגיע לתוצאה של המרת כתב אישום פלילי בגין עבירות מעמ, טכניות או מהותיות, בקנס מנהלי בלבד.

כך נישום שביצוע עבירות על תקנות חוק מע"מ יכול להימנע מהמורכבות והתסבוכת המהותית של הליך פלילי, הרשעה פלילית ואף ריצוי עונש מאסר בפועל ונשיאת רישום פלילי וכל המשמעויות הנלוות לכך בהמשך החיים ולסגור את הפרשה מול גורמי האכיפה והמשפט דרך תשלום קנס כספי בלבד. בהחלט תוצאה מועדפת וחיובית יותר מבחינת הנאשם.

כדי להגיע לתוצאה זו של המרת כתב אישום עבירות מע"מ בקנס מנהלי יש להכיר היטב את חוקי ותקנות המס, להכיר את מערכת המע"מ מכל כיוון – כולל לעיתים היכרות אישית עם גורמי מפתח במע"מ ובפרקליטות – וגם לפעול בצורה אקטיבית ויעילה מול הגורמים הרלוונטיים כדי להשיג הסכמה לקנס מנהלי במקום הליך פלילי ארוך, מורכב ועם משמעויות פוטנציאליות כבדות לאדם שבמרכז הסיפור.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן