בין אם אתם שחקנים ותיקים בשוק מטבעות הקריפטו ובין אם אתם רק עכשיו נכנסים לתחום בתור משקיעים, בעלי עסק או יזמים טכנולוגיים, נושא מהותי שהיום אי אפשר להתעלם ממנו (בניגוד לעבר בו התחום כולו היה "אפור" יחסית) הוא נושא המיסוי, יחד עם רגולציה – שני אלמנטים חשובים בשוק המטבעות הוירטואליים הישראלי והגלובלי אשר הולכים והופכים מוגדרים, רשמיים וברורים יותר ויותר.
על ביטקוין כמעט כולם שמעו כבר, המטבע הדיגיטלי הראשון והמוביל ביותר מבחינת היקפי שימוש ותשואות אדירות שהוא יצר למשקיעים בו (לחלקם, לא לכולם!) ורבים גם שמעו בשנים האחרונות את אחת ממילות ה"באזז" הגדולות ביותר בכלכלה ובטכנולוגיה, הבלוקצ'יין. שני מונחים מורכבים ונפוצים אלו אכן מבשרים על מהפכה כלכלית, פיננסית וטכנולוגית שאנו נמצאים כיום ממש בתוכה, אך המונח נוסף וחשוב הוא "קריפטו" – השם הכולל למגוון מטבעות קריפטוגרפיים דיגיטליים אשר הושקו בשנים האחרונות בעולם.
משרד עו"ד קרן שקד הוא משרד בוטיק בעל התמחות בדיני מיסוי ותיקים כלכליים, כולל ניסיון מעשי רחב במגוון נושאי מטבעות דיגיטליים. עורכת הדין קרן שקד שימשה בעברה פרקליטה בכירה במחלקה לתיקים מיוחדים ברשות המיסים, לפני המעבר לסקטור הפרטי, כך שאתם מקבלים שירות מותאם אישית עם היכרות מעמיקה הן עם חוקים ותקנות לגבי מיסוי קריפטו והן עם הדרכים האופטימאליות להתנהל מול רשויות המס. משרדנו מלווה משקיעי קריפטו בכל שלבי ההשקעה, אנשי עסקים, יזמי טכנולוגיות קריפטו ובלוקצ'יין וגופים פיננסיים המבקשים להיכנס לתחום מרתק ודינמי זה.
שוק עצום של מטבעות קריפטו
מטבעות קריפטו (Crypto-Currency) נקראים כך על שם היותם נכסים וירטואליים קריפטוגרפיים, משמע שהם מוצפנים בצורה מתקדמת ומורכבת ומאוחסנים עבור המחזיק בהם בארנק אלקטרוני ייעודי (פיזי או בענן). הקריפטוגרפיה העומדת מאחורי כל מטבע דיגיטלי מבוזר שכזה, החל בביטקוין והאית'ריום המוכרים והגדולים ועד מטבעות חדשים וקטנים הרבה יותר, היא קריטית למודל הפעולה שלהם. הצפנה זו, בין היתר, מבטיחה את בטיחות ביצוע העסקאות, מבקרת את תהליך יצירת (כריית) יחידות מטבע נוספות ומשמשת כדי לוודא העברה תקינה ולגיטימית של בעלות על יחידות מטבע.
המטבעות מבוזרים לחלוטין במהותם ומבוססים על רשת מורכבת ורחבה וטכנולוגיה חדשנית, ללא מעורבות או שליטה של בנק מרכזי, ממשלה או כל גוף פיננסי אחר. בדיוק בגלל זה מדובר על מהפכה כה גדולה ומהותית ואלו גם הסיבות שגורמות לממשלות ותאגידים פיננסיים רבים לחשוש ממטבעות בלוקצ'יין וקריפטו וגם לעיתים "להסתבך" מבחינת רגולציה עליהם.
בפועל כיום ישנם מאות מטבעות דיגיטליים הנכנסים תחת הקטגוריה של עולם הקריפטו, חלקם ממש שוליים ולא משמעותיים כרגע וחלקם גדולים, בעלי פעילות כלכלית גדולה ולכן גם יותר חשיפה תקשורתית של משקיעים ושל גורמי רגולציה. המיסוי הוא הנושא הכי מהותי ומתקדם בשנים האחרונות מבחינת האופן בו מדינות ורשויות מיסוי ואכיפה תופסות את אותם מטבעות.
תהליך מיסוי קריפטו? נכס או מטבע זו השאלה…
כאמור, בתחילת הדרך של מטבעות הקריפטו, עם הביטקוין בראשם כמובן, כל נושאי המיסוי, הרגולציה והסדרת הפעילות הכלכלית סביב מכשירים פיננסיים חדישים אלו היו לא ברורים ומוגדרים וממשלות סה"כ די התעלמו מהנושא. אך ככל שהתשואות על ביטקוין טסו למעלה, היקפי השימוש עלו והושקו עוד ועוד מטבעות בעלי מודל טכנולוגי-כלכלי דומה – כך ממשלות ורשויות מס בישראל ובכל העולם החלו להתעמק וליישם קווי מדיניות לגבי כל הבעיות האלו.
מדובר למעשה על נקודות ההשקה הבלתי נמנעות בינם המהווים במובנים רבים את המטבעות של "הכלכלה החדשה", לבין מוסדות ודרכי התנהלות של הכלכלה המסורתית והרגילה.
כדי לענות על השאלה כיצד ממסים מטבעות וירטואליים או מדוע בכלל יש על רווחים ופעולות מיסוי, צריך לבחון את האופן בו המדינה מגדירה כיום את המכשירים הפיננסיים הללו. נתמקד כמובן בישראל, אך המצב דומה כבר ברוב מדינות העולם או לכל הפחות מתקדם לכיוון זה.
היום, מעל עשור מאז השקת הביטקוין לראשונה, מדינת ישראל רואה באופן רשמי בכל מטבעות הקריפטו נכסים פיננסיים בלתי מוחשיים ולא מטבעות. זו נקודה מהותית והיא הבסיס לכל שאלה לגבי מס קריפטו. החוק בישראל קובע כי מטבע הוא רק מכשיר פיננסי המשמש "הילך חוקי" במדינה כלשהי ואשר מונפק, נשלט ומנוהל ע"י בנק מרכזי של אותה מדינה – מטבע קריפטו כמובן לחלוטין אינו עונה לשום חלק בהגדרה זו אלא סותר אותה לגמרי! לכן רשות המיסים ומדינת ישראל לא יכולות להתייחס למטבעות אלו כמו למטבעות רשמיים של מדינות.
מרגע שהמדינה מגדירה רשמית את הקריפטו כנכסים פיננסיים ולא מטבעות, היא חייבת להחיל עליהם את חוקי המיסוי כמו על כל הנכסים האחרים – בעיקר ניתן להשוות זאת לנכסי ניירות ערך. ואכן רשות המיסים מתייחסת היום לרווחי קריפטו כמו אל רווחים בבורסה ומשיתה עליהם מס רווח הון. אם מדובר על פעולות במטבעות קריפטו ורווחים כתוצאה מפעילות עסקית ולא פרטית, ניתן להשית על נישומים גם תשלומי מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי בגין פעילות במטבעות דיגיטליים.
הפרשי השער יצרו לכם רווח אדיר? אתם חייבים בדיווח ותשלום מס!
יש לא מעט סיפורים על משקיעי ביטקוין ומטבעות אחרים אשר השיגו רווחים אדירים כתוצאה מרכישת יחידות מטבע בזול יחסית ומכירתן בהמשך בהפרשי שער עצומים, כולל לא מעט אנשים שהפכו למשל למיליונרים של ביטקוין. אך בעוד שהפרשי שער בין צמדי מטבעות רשמיים ומוכרים פטורים ממס, הם נחשבים כאמור נכסים פיננסיים, לכן מחייבים דיווח מלא וגם תשלום מס אמת על רווחים ולעיתים על פעולות בהם. זה אולי יכול להיות מתסכל או "מעצבן" עבור משקיעים ושחקנים בשוק, אבל גם עולם הקריפטו עדיין צריך לשחק תחת הכללים של הכלכלה הסטנדרטית ולכן מיסוי הוא חלק בלתי נפרד מהעניין.
נפרט מעט יותר לגבי חובת הדיווח וחבויות המס כתוצאה מרווחים ופעולות קנייה והמרה – הדבר נכון לכל סוגי המטבעות/הנכסים המוגדרים מטבעות דיגיטליים מבוזרים:
מערכת המיסוי בישראל היא פרסונלית, כך ששומת המס נקבעת לפי מכלול הכנסותיו של נישום באותה שנת מס, ללא קשר למיקום הגיאוגרפי של יצירת הרווח/ההפסד, אך עם התחשבות באמנות מס בין מדינתיות. מכאן, שכל אחד מאיתנו המוגדר תושב ישראל מחויב לדווח על כל הנכסים, הרווחים, ההפסדים והפעולות הכלכליות-פיננסיות שביצע – בתוך הגדרה זו כלולות גם עסקאות המרה, מכירה והעברה של מטבעות דיגיטליים.
קיימת חובת דיווח מוגדרת ומלאה על פעולות קניית קריפטו, בעיקר על רווחים אך בפועל על כל העסקאות והפעולות גם כן – קבלת תשלום/שכר, כריית קריפטו, המרה/מכירה, קבלת תשלומי ריבית… חוסר בדיווח יכול בהחלט לגרור חקירות עבירות מס ואפילו הגשת כתב אישום פלילי בגין העלמת מס או עבירת מס אחרת.
מדיניות המיסוי הכוללת למטבעות אלו היא מורכבת וארוכה מאוד. אך באופן כללי רווחים מהפרשי שער והמרתו לכסף רגיל חייבים בתשלום מס רווח הון של 25% ברוב המקרים ועד 50% במקרים מסוימים (כמובן שאם מדובר על נכס ניתן גם לקזז הפסדים למול רווחים מנכסים אחרים). אם הפעילות הייתה בעלת מאפיינים עסקיים – קבלת תשלום בביטקוין למשל – יש לדווח עליה ואז בהחלט יתכן והפעילות תגרור תוספות לתשלום מס הכנסה, לפעמים יש חובת תוספת מע"מ ואף הגדלת ההפרשה לביטוח לאומי מטעם העוסק.
ליווי עורך דין מומחה בנושא קריפטו – צורך ולא רק המלצה!
נושא המיסוי נמצא בשלביו הראשונים והמדיניות הרגולטורית עדין משתנה מעת לעת. מדובר על נושא מורכב וסבוך, אשר בעצמו מתייחס לנושא טכנולוגי-כלכלי חדש ומורכב לא פחות. לכן יש חשיבות מכרעת לעבודה בצמוד למומחי מיסוי ומשפט בעלי היכרות עם עולם הנכסים הדיגיטליים, בכל שלב בפעילות, מהתחלת השקעה והמסחר וקל וחומר אם אתם כבר נמצאים בהליכי חקירה, בירור ואפילו תביעות מול רשות המיסים.
מעוניינים לשמוע עוד? הסתבכתם עם כל הנושא של מיסוי מטבעות קריפטו ורשות המיסים "יושבת עליכם"? פנו היום למשרד עו"ד קרן שקד ואנו כאן כדי לעזור לכם בצורה אופטימאלית, יצירתית ודיסקרטית.