ניירות ערך הם השם הכולל למכלול של מכשירי השקעה פיננסיים המשחקים תפקיד בשוק ההון, ממניות ואגרות חוב ועד נגזרים ושאר מכשירים פיננסיים מורכבים יותר. חוק ניירות ערך מגדיר היבטים רבים של תחום זה ושל המסחר בני"ע, כאשר הגוף הרגולטורי הרשמי בנושא הוא רשות ניירות ערך. שוקי ההון אמורים להיות שווקים חופשיים, משוכללים ומתקדמים וללא מניפולציות ומסחר "מלאכותי" שמבצעים סוחרים ומשקיעים, לכן יש התייחסות, בחוק וברגולציה, למניעת ניסיונות ומהלכים לבצע תרמית בניירות ערך.

 

תרמית בניירות ערך ברוב המקרים תיחשב משפטית ומעשית כחלק מהקטגוריה הרחבה של עבירות צווארון לבן ו/או עבירות כלכליות, לכן אנשים וגורמים המעורבים בתיקים של חשד או אישום בתרמית ני"ע, זקוקים לייצוג וליווי משפטי איכותי, מותאם אישית ועל ידי עו"ד המתמחה בעבירות אלו ובתחומים המשפטיים הרלוונטיים. 

 

מהן עבירות תרמית בניירות ערך?

 

באופן כללי, חוק ניירות ערך, דרך סעיפים שונים, אוסר על ביצוע או יישום צעדים המיועדים להשפיע על שערי ניירות ערך שונים, בדרכי תרמית ובאמצעים לא כשרים ולא חוקיים, כאשר הלכה למעשה המונח המשמש בחוק של "דרכי תרמית" לא לחלוטין מפורט או מוגדר בחוק. כך שיש מקום להרחבה ולהסבר מהן עבירות תרמית בניירות ערך. 

 

כיום, התפיסה המקצועית-מעשית וגם זו המשפטית לגבי דרכי תרמית להשפיע על שערי ניירות ערך שונים בשוק ההון היא שלא מדובר רק על ביצוע עסקאות של מסחר מלאכותי כפי שנתפס בעבר, אלא שגם עסקאות אמיתיות המיושמות בשוק, בהחלט יכולות להיות בפועל תרמית בניירות ערך. 

 

מכאן, שעבירת תרמית ני"ע היא כל צעד מעשי ולא כשר שאדם או גוף מבצעים כדי להשפיע על השער של נייר ערך כלשהו, מעבר לפעולות מסחר מקובלות ולגיטימיות במסגרת כללי "המשחק" של אותו שוק ושל אותו סוג של נייר ערך. 

 

הסבר נוסף למהותן של תרמיות בניירות ערך יכול גם להיות שאלו צעדים מעשיים וממשיים שאדם או גוף מבצעים כדי להביא נייר ערך מסוים לשער מטרה מוגדר, דרך פעולות מסחר שונות, פעולות טכניות שונות ומתוך ניסיון ליצור מראית עין של התנהלות תקינה של העסקאות ושל כוחות השוק. 

 

דוגמאות לתרמיות בניירות ערך

 

לפניכם נציג כאן כמה דוגמאות למקרים של עבירות תרמית בניירות ערך, כפי שהרשות לניירות ערך עצמה מגדירה כגוף המפקח על שוקי ההון בישראל ומתוקף חוק ניירות ערך.

 

  • הנעה של אדם או גוף פיננסי לבצע עסקאות, מכירה או קנייה, של ניירות ערך כדי להשפיע על שער  נייר הערך. 
  • ביצוע עסקאות עצמיות במטרה להשפיע על שער נייר ערך – קרי, יישום בשוק של עסקאות קנייה ומכירה ב וזמניות של אותו נייר ערך. 
  • תיאום ביצוע עסקאות ע"י כמה גורמי מסחר בניירות ערך ספציפיים במטרה להשפיע על השער דרך ניצול מנגנוני ביקוש והיצע וכוחות השוק.
  • העברת הוראות ביצוע בנייר ערך אך ביטולן ברגע האחרון מתוך מטרה להשפיע על שער נייר הערך.
  • תיאום בין גורמים שונים לבצע עסקאות בנייר ערך מסוים כדי להשתלט עליו ולהשפיע על שעריו בבורסה.

 

ויש עוד דוגמאות יותר ספציפיות ולעיתים יצירתיות של תרמית בניירות ערך, כאשר המהות תמיד זהה, לייצר השפעה כלשהי על שערי ניירות ערך מסוימים ו/או להשתמש בפעולות בני"ע לצרכים פיננסיים/חשבונאיים/ כלכליים אחרים ובאופן שאינו חוקי. 

 

נציין כי למרות שינויים מעשיים רבים בשוקי ההון המקומיים והגלובליים בשנים האחרונות, למשל הצמיחה במסחר אלגוריתמי ובאמצעות מחשבים ותוכנות בינה מלאכותית, הרגולטור והמחוקק הישראלי לא ממש נותן את הדעת בנושאים אלו, לא רגולטורית וגם לא מבחינת אפשרויות לבצע בפועל תרמיות בניירות ערך – נקודה שעשויה להיות חשובה ורלוונטית לגורמים שונים מבחינה משפטית. אנו במשרד עו"ד קרן שקד כמובן מקפידים להיות עם האצבע על הדופק וכל הזמן להתעדכן בשינויי חקיקה, רגולציה ומשפט.

 

תיקי תרמית בניירות ערך

 

תיקים חקירתיים ו/או משפטיים הקשורים למקרי תרמית בניירות ערך יכולים לערב אנשים פרטיים, גופים פיננסיים-עסקיים, נושאי משרה, דירקטורים, מנהלים וכיוצא באלו, מצד הנפגע מהתרמית בני"ע לכאורה או מהצד הנחקר/מואשם בביצוע התרמית עצמה. 

 

בכל מקרה שכזה, יש חשיבות מהותית לקבלת ליווי משפטי איכותי, מדויק ומקצועי, ליווי משפטי מגורם משפטי מומחה לתחום הכלכלי, לשוק ההון לעבירות צווארון לבן. למשרד עו"ד קרן שקד יתרון גם בתיקים של תרמית בניירות ערך, לאור התמחות מעשית ומוכחת בתיקים אלו, ניסיון עשיר בתיקים כלכליים והקשורים לשוק ההון וכן רקע של עו"ד שקד בתור יוצאת גופי חקירה ותביעה בפרקליטות המדינה. 

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן