רבים מאוד מהעסקים בישראל נסגרים, חלקם באותה מהירות בה הוקמו וחלקם לאחר שנים של עבודה מוצלחת.

הסיבות לסגירת עסק יכולות להיות רבות ומגוונות, כאשר לא כולן שליליות דווקא. בכל מקרה, כאשר סוגרים עסק, יש לסגור אותו כהלכה ולפי הכללים המוגדרים ע"י גורמי הרגולציה המתאימים, זאת כדי לבצע הליך תקין ונכון וגם כדי להימנע מסיבוכים בהמשך הדרך. היום, נסביר לעומק על השלבים של סגירת תיק במע"מ, הליך המגיע יחד עם סגירת תיקי העסק מול רשויות ממשלתיות נוספות.

מי צריך לבצע סגירת תיק במע"מ?

אז מי מחויב בסגירה? במקרים רבים שאלה זו מגיעה כאשר מדובר על סגירת עוסק פטור (אשר אינו מתקזז על המע"מ ומחזורו העסקי קטן) השואל האם גם עוסק קטן ופטור ממע"מ מחויב בהליך הסגירה גם כן. אז התשובה הפשוטה והברורה היא שכולם מחויבים לבצע את הליך סגירת תיק במע"מ בעת הפסקה קבועה של הפעילות העסקית, גם עוסק פטור, גם עוסק מורשה וגם חברה בע"מ.

כל גוף עסקי בעל הכנסות ותיק פתוח במשרד המע"מ, מחויב לבצע את הליך סגירתו  בעת הפסקת הפעילות העסקית. אין יוצאים מהכלל ואין החרגות.

מתי פונים למע"מ לצורך סגירת התיק?

באופן מסורתי, הליך סגירת תיק במע"מ הוא השלב הראשון בסגירת עסק, עוד לפני העברת ההודעות והמסמכים הרשמיים לרשויות נוספות כמו מס הכנסה וביטוח לאומי, כמו גם סגירת תיק מס הכנסה.

באופן כללי, ההמלצה הגורפת היא לפנות למשרד המע"מ האזורי שלכם ולהגיש בקשה רשמית לסגירת תיק בתוך 15 יום מהפסקת הפעילות העסקית. זאת כדי לאפשר לפקידי מס ערך מוסף לקבל את הבקשה, לעבור עליה ולאשר את סגירת התיק ולמנוע לכם צורך בדיווח נוסף או פשוט מכל מיני אי הבנות בהמשך הדרך.  

טופס סגירת תיק במע"מ – טופס 18

השלב הראשון בסגירת העסק:

לפני שנצלול לתוך מורכבויות פוטנציאליות, חשוב להבין את הבסיס:  כדי לסגור את התיק שלכם במע"מ עליכם להגיש למשרד המע"מ האזור שלכם טופס 18 ממולא וחתום.

טופס 18 של מס ערך מוסף הוא טופס סגירת עסק, בטופס זה יש למלא פרטים רלוונטיים אודות העסק, אודותיכם כבעלי העסק, מועד הפסקת הפעילות העסקית, פירוט האם פתחתם עסק חדש במקום זה שאתם סוגרים וכיוצא באלו עם עוד שלל פרטים ונתונים.

מן הסתם,  במילוי טופס 18 לסגירת העסק מול משרד המע"מ, קריטי לכתוב את הפרטים המדויקים שלכם ושל העסק שאתם סוגרים, כדי למנוע בלבול וטעויות שיגזלו מכם זמן ואף כסף ובירוקרטיה רבה אם בטעות תרשמו מספר עסק אחר בבעלותכם או שאתם שותפים בו.

סגירת העסק והגשת טופס סגירת תיק במע"מ –  עוסק פטור

אם אתם מוגדרים עוסק פטור, סביר להניח שהפרטים האישיים שלכם יספיקו כדי לבצע סגירת תיק עוסק פטור במע"מ , כי במקרים מסוג זה לרוב אין "בעיות" של מלאי ונכסים שיש לטפל בהן. כך גם לגבי מרבית הפרילאנסרים אשר מוגדרים עוסקים מורשים. אם אתם עסק יותר מורכב, עם נכסים, מלאי וציוד, ההליך הופך מעט יותר מורכב וסבוך. נסביר על כך מיד.

נציין כי אם מדובר על סגירת עסק שהוא שותפות מבחינת ההתאגדות שלו, על כל השותפים הרשומים להגיש בקשה לסגירת התיק ועל כל אחד מהם בנפרד למלא טופס 18 של מס ערך מוסף.

רצוי להעביר למשרד המע"מ יחד עם טופס 18 מלא וחתום גם העתק של דיווח המע"מ האחרון שביצעתם לעסק – שנתי לעוסק פטור וחודשי או דו-חודשי לעוסק מורשה.

הגשת בקשה לסגירה מבוצעת באופן פיזי במשרד המע"מ האזורי הקרוב למקום מגוריכם ואפשר גם לשלוח את הבקשה בדואר רגיל או באמצעים דיגיטליים כמו מייל ופקס.

 

יתרת נכסים ומלאי בהליך סגירת תיקי מע"מ

הליך סגירת במע"מ הופך מעט מורכב יותר במקרה בו לעסק הנסגר יש נכסים ומלאי שצריך לטפל בהם גם כחלק מהליך הסגירה של העסק.

נניח שלעסק יש מלאי או ציוד שהוא רכש והתקזז על המע"מ שלהם, מרגע שהעסק נסגר, אותם פריטים עוברים על פניו לשימושו העצמי של אותו בעל עסק שסגר את תיקו במע"מ, לכן חלה עליהם חובת מע"מ. אבל כמובן שזה לא כזה פשוט והחוק מעמיק בסוגיה זו.

סעיף אחד בחוק המע"מ קובע כי מלאי, ציוד ונכסים שנשארו בידי העוסק הרשום לאחר סגירת עסק, זהים במהותם לנכסים שאותו עוסק משתמש בהם באופן פרטי ועצמי, לכן נוצרת חבות מע"מ. אבל, אותו סעיף בחוק מאפשר תקופת "גרייס" של שנתיים למכירת הנכסים לגורם עסקי אחר, וכך לבטל את חבות המע"מ. החוק מכיר בכך שמכירת נכסים עסקיים יכולה לארוך זמן ולכן לא מיד דורשים את תשלום הפרש המע"מ.

בנוסף, סעיף אחר בחוק המע"מ מגדיר כי אם שווי הנכסים שנותרו בידי העוסק שסגר את תיקו במע"מ נמוך מתקרת העוסק הפטור (כ-100,000 ש"ח) לאותה שנה, אזי יהיה פטור מלא מתשלום המע"מ. זו הטבה שעשויה בהחלט להיות בעלת ערך כספי גבוה ולא מבוטל.

נציין כי לא תמיד פקידי המע"מ מתלהבים מאוד להעניק את הפטור ממע"מ שצוין לעיל, מסיבות כאלו ואחרות. אם מדובר על ציוד כבד ועסקי מובהק, אז קבלת הפטור הינה די קלה ופשוטה, אך לגבי פריטים עסקיים נפוצים כמו מחשבים, מצלמות, סמארטפונים וכיוצא באלו לא תמיד ניתן הפטור כי הם כמעט תמיד עוברים באופן טבעי ומתבקש לשימוש אישי של העוסק.

סיום ההליך וקבלת אישור

לאחר הגשת כל המסמכים והסדרת כל העניינים הפרוצדוראליים והרשמיים מול משרד המע"מ, יופק אישור סגירה (או הקפאת תיק אם כך ביקשתם).

עבור סגירת עוסק פטור שאין לו נכסים או מלאי יקר וגם עבור עוסקים מורשים עצמאים ללא פעילות עסקית מורכבת, בהחלט ניתן לבצע הליך סגירת תיק עוסק פטור לבד ובצורה מהירה ודי פשוטה. עבור עסקים בעלי פעילויות עסקיות יותר מורכבות וגדולות, יתכן ויש ערך מוסף (הבנתם את משחק המילים…?) להיעזר בגורם מקצועי כמו רואה חשבון, יועץ מס או עורך דין מיסוי.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן