מדינת ישראל לא "אוהבת" להסגיר אזרחים ישראלים למדינות זרות, זאת למרות שהיא בהחלט חתומה על אמנות הסגרה מול כמעט 50 מדינות (מספר די נמוך בהשוואה עולמית). אך אין ספק שאחת המדינות שאליה ישראל דווקא כן מסגירה יחסית הרבה עבריינים, היא ארה"ב, זאת לאור היחסים הקרובים והאסטרטגיים בין המדינות. לכן אם אדם מבוקש בארה"ב וזו ביקשה מהרשויות בישראל להסגירו לידיה לצורך משפט וריצוי עונש במערכת האמריקאית, קריטי להיעזר בגורם משפטי מקצועי ומנוסה בתיקי הסגרה לארה"ב.
המטרות של הסגרת אדם ממדינה אחת למדינה אחרת
הסכמי הסגרה, באופן כללי, נועדו לאפשר למדינות להאשים ולהעניש בשטחן אנשים שביצעו פשעים על אדמתן או כנגד אזרחים או גופים של אותה מדינה המבקשת להסגיר אליה את העבריין / החשוד. זאת כמובן כאשר אותו אדם נמלט/עזב את המדינה מבקשת ההסגרה ונמצא כעת בידי רשויות אכיפת החוק במדינה שממנה מבקשים את ההסגרה.
המטרה של הסגרת אדם ממדינה אחת למדינה אחרת היא על פי רוב אחת מהשתיים:
- כדי להעמיד את אותו אדם לדין במדינה שאליה הוא מוסגר – בתוך מערכת המשפט של אותה מדינה, במקרה להלן במערכת של ארה"ב ולא במערכת המשפט הישראלית.
- כדי שעבריין מורשע ירצה את עונשו במדינה מבקשת ההסגרה ולא במדינה בה הוא הורשע או נעצר – שוב במקרה זה במערכת הכליאה בארה"ב ולא במערכת הכליאה הישראלית.
לצורך תיקי הסגרה אלו קיימים הסכמי הסגרה בין מדינות שונות או בין מדינות החברות בהתאגדויות מדיניות שונות
(למשל האיחוד האירופי). בין ישראל לארה"ב קיים הסכם הסגרה וכאמור זהו אחד הסכמים שנמצאים בשימוש הכי הרבה מבחינת ישראלים המואשמים/מבוקשים בארה"ב או עבריינים שברחו לישראל לאחר שביצעו פשעים בארה"ב או כנגד גורמים אמריקאיים.
נתונים לגבי הסגרת עבריינים מישראל לארה"ב
אמנת ההסגרה בין ארה"ב לישראל נחתמה כבר בשנת 1962. האמנה קובעת שניתן להסגיר עבריינים או חשודים מישראל לארה"ב במקרים של עבירות שהעונש הפוטנציאלי עליהן הוא החל בשנת מאסר בפועל.
חשוב להבין כי אדם יכול להיות מוגדר בר הסגרה ע"י הפרקליטות הישראלית לצורך יישום בקשת הסגרה לארה"ב גם אם לא הורשע עדיין בביצוע עבירה אלא גם על בסיס חשדות בלבד (מן הסתם יש להציג ראיות מספיקות במהלך הליך ההסגרה), ניסיון לביצוע של עבירה חמורה, השתתפות או סיוע לביצוע עבירה, קשירת קשר לביצוע עבירה וכיוצא באלו – זאת אפילו אם רק תוכננה עבירה ולא בוצעה בפועל בעקבות פעולות אכיפה ומניעה.
תהליך הסגרה לארצות הברית מחייב מבחינת הגורמים הרלוונטיים בישראל כי אותו אדם המבוקש להסגרה ביצע פשעים חמורים או תכנן לבצע פשעים חמורים בארה"ב או כנגד גורמים אמריקאיים. אם בקשה כזו מאושרת ומיושמת, לא מדובר על עניין של מה בכך עבור אותו עבריין ובהחלט לא על "חופשה" בארה"ב באדיבות ממשלת ישראל! לא אחת מדובר על מכה קשה עבור אותו אדם מוסגר, הן מוראלית והן משפטית ומבחינת חומרת הענישה. נציין כי מערכת הכליאה בארה"ב הינה מורכבת וקשוחה מאוד, גם בהשוואה למערכת הישראלית שרחוקה מלהיות מושלמת.
ייצוג משפטי בתיקי הסגרה לארה"ב
שוב, בניגוד למדינות אחרות שאליהן ישראל לא ששה להסגיר ישראלים או יהודים תושבי ישראל, בכל הנוגע לארה"ב מדובר על סיפור אחר לגמרי. לכן במקרים בהם אדם מבוקש להסגרה ע"י ארה"ב, הוא זקוק לייצוג המשפטי האיכותי ביותר בניסיון למנוע את ההסגרה או לפחות להמתיק את רוע הגזירה. משרד עו"ד קרן ראובן מתמחה בדין הפלילי הישראלי והבינלאומי וכן בתיקי הסגרה מורכבים ומסייע בדיוק במקרים כאלו.
ייצוג משפטי בתיקי הסגרה לארצות הברית מיועד למשל:
- לפעול באפיקים משפטיים כדי למנוע את הסגרה ולקדם את ההעמדה לדין ו/או הענישה במערכת הישראלית.
- לקדם הסכמה בין הגורמים למשפט והרשעה בארה"ב אך ריצוי של עונש המאסר בישראל.
- מניעת הסגרה עם הנאשם כבר נשפט וריצה את עונשו בישראל, אם הוא הורשע בביצוע עבירות המוגדרות פוליטיות או אם הוא נשפט וזוכה במערכת המשפט הישראלית.
- הגעה להסכם הסגרה לארה"ב עם עונש מאסר בפועל מצומצם ביחס לפוטנציאל או לדרישות התביעה בארה"ב.
עם הייצוג המשפטי הנכון, החכם והיצירתי ביותר בהחלט ניתן להגיע לתוצאות מיטביות וחיוביות יחסית בתיקים בהם יש בקשת הסגרה לארה"ב של ישראלים המבוקשים בארצות הברית.