היום הרבה יותר מקובל לראות שיתופי פעולה בין מדינות ובין רשויות רשמיות בניסיון למנוע מקרי פשיעה ולאתר עבריינים וחשודים בפשיעה, זה נכון החל בנושאים כמו העברת מידע לאיתור עבירות מס, הפקת צווי מעצר בינלאומיים וגם העברה וניתוח מודיעין ברמה הבין מדינתית. אחד הגופים המובילים והמתקדמים ביותר בהקשר לכך הוא ללא ספק היורופול, הסוכנות המשטרתית של האיחוד האירופי. יורופול דומה במובנים רבים ל"אחיו" הגדול האינטרפול, אך גם שונה ממנו. נסביר אודות ארגון זה, אשר גם משטרת ישראל משתפת איתו פעולה.
אודות יורופול
יורופול (EUROPOL) מוכר רשמית בתור הסוכנות של האיחוד האירופי לשיתוף פעולה באכיפת חוק ונקרא לעיתים גם ארגון המשטרה האירופית. הארגון הוקם בשנת 1999 ויושב בעיר האג בהולנד, כמו בתי הדין הבינלאומיים (בין הדין הפלילי ובית הדין לצדק). הארגון הוא סוכנות רשמית של האיחוד האירופי ומשמש כסוכנות אכיפת החוק והמודיעין הפלילי עבור כל המדינות החברות באיחוד ובארגון (בריטניה עדיין חברה בארגון למרות פרישתה הרשמית מהאיחוד האירופי).
מטרת יורופול היא לקדם שיתופי פעולה בין גופי משטרה באירופה ולספק שירותי איסוף וניתוח מודיעין, כדי להפוך את אירופה למקום בטוח יותר עבור כל אזרחי האיחוד וכן ללכוד נאשמים וחשודים בביצוע פשעה פלילית באירופה או כנגד אזרחי האיחוד. הארגון משרת את כל המדינות החברות באיחוד האירופי וגם מספק שירותים ומשתף פעולה עם גופי משטרה מחוץ לאיחוד שאיתם יש לארגון הסכמי שיתוף פעולה, כולל עם משטרת ישראל על סמך הסכם שת"פ הנחתם בין הצדדים ב-2018.
ביורופול עובדים מעל 1000 עובדים מכל מדינות האיחוד האירופי ומתחומי התמחות שונים ומגוונים, כאשר אלו כוללים כ-100 אנליסטים פליליים מובילים, 220 קציני קישור אירופיים ועובדים נוספים המספקים תמיכה משטרתית נרחבת ומתקדמת מאוד עבור מעל 40,000 חקירות פעילות בכל שנה ברחבי אירופה.
פעולות יורופול וכיצד הוא עובד
המנדט של יורופול הוא לתמוך ברשויות אכיפת חוק בכל רחבי האיחוד האירופי בהקשר לפעילויות מלחמה בפשיעה פלילית, זאת באמצעים שנסקור ונסביר מיד. תחומי פעילות מרכזיים של יורופול כוללים למשל:
- מלחמה בטרור
- פשיעת סמים
- סחר בבני אדם
- פשעי סייבר
- פשיעה פיננסית
- פשיעת קניין רוחני
- הברחות של סחורות
- זיוף שטרות אירו
- עבירות הלבנת הון ואיתור נכסים מוברחים
- מלחמה בפשיעה מאורגנת
- מלחמה בפשעי כנופיות באירופה
- הונאות מע"מ ומיסוי באירופה
בדומה לארגון האינטרפול (הארגון הבינלאומי לשיטור פלילי), ארגון יורופול לא עוסק באכיפת חוק בשטח אלא מספק מגוון שירותים המקדמים ומשפרים שיתופי פעולה בין גופי משטרה ואכיפת חוק באירופה וכמו כן מספק תמיכה לחקירות פעילות דרך איסוף, ריכוז וניתוח מודיעין, ברמה גבוהה ביותר על סמך אנליסטים פליליים מעולים ומערכות טכנולוגיות משוכללות במיוחד. אך בשונה מאינטרפול, היורופול אינו מנפיק צווי מעצר בינלאומיים (הודעות אדומות) אלא נושא זה נמצא בלעדית בתחום השיפוט והאחריות של אינטרפול.
שירותי התמיכה, המודיעין ושיתופי הפעולה של יורופול
לאורך שנות פעילותו, יורופול ביסס את עצמו כגוף מוצלח מאוד אשר מיישם יכולות טכנולוגיות מתקדמות ביותר לצד יכולות אנושיות מעולות ויכולת לחבר בין גורמי אכיפת חוק בכל אירופה בצורה יעילה. השירותים העיקריים שיורופול מספק למשטרות האיחוד האירופי ולגופי שיטור איתם יש לארגון הסכמים מתאימים כוללים:
- איסוף, ריכוז וניתוח מודיעיני ומקצועי של נתוני פשיעה פלילית מכל אירופה או נגד אזרחי האיחוד. בעזרת פלטפורמה טכנולוגית מאוד משוכללת ומקיפה.
- ניהול בסיס נתונים עצום ומקיף לגבי פשיעה באירופה EIS– עם זמינות ב-22 שפות.
- הפעלת מרכז מבצעים מאובטח, מאויש 24/7 וחדשני ביותר לצרכי תיאום ותמיכה מבצעית לחקירות פעילות באיחוד האירופי. עם מערכות תקשורת ומודיעין מתקדמות ומעל 30 מומחים ואנליסטים הזמינים למשטרות האירופיות בכל רגע נתון.
- הקמת משרדי יורופול ניידים כדי לסייע ולתמוך בחקירות פעילות וחשובות.
- הקמת צוותי חקירה משותפים בשילוב של כמה גופי משטרה ממדינות שונות – צוותים המוקמים עבור פרויקט חקירתי מסוים ולזמן מוגבל.
- הפעלת מערכת SIENA המשוכללת לשיתופי מידע מאובטח ומקיף בין רשת גופי המשטרה החברים ביורופול.
- הפעלת רשת EPE של מומחי משטרה ומודיעין, הזמינים בממשק מקוון לרשויות אכיפת חוק באירופה.
- הפעלת כוח משימה ומערכת ייעודיים למלחמה בפשיעת סייבר ואינטרנט במרחב האיחוד האירופי ונגד אזרחי האיחוד.
- תמיכה פורנזית ומדעית בחקירות פליליות פעילות במדינות החברות בארגון.
- שירותי אימון ופיתוח יכולות המוענקים ע"י אנשי יורופול לצוותים וגורמי מקצוע ברשויות אכיפת חוק במדינות השונות.