מצב בו אדם נדרש לשלם פעמיים מס, על אותה הכנסה ועל ידיד רשויות מס של מדינות שונות, זהו כמובן מצב לא רצוי הגורם לפגיעה פיננסית ואובדן הכנסות העשוי להיות מהותי, כאשר הוא גם מנוגד לא אחת לתפיסת המיסוי ברוב המדינות. במציאות בה יותר ויותר ישראלים מחזיקים נכסים מגוונים בחו"ל ומבצעים עסקאות שונות בחו"ל, לצד הרצון הלגיטימי והמובן לשלם פחות מס, נושא זה הופך ליותר רלוונטי ומשמעותי. עו"ד מיסים קרן שקד מסבירה אודות כפל מס וכיצד להימנע מתשלום כפול.
מה זה כפל מס?
במהות הכי בסיסית, כפל מיסוי הוא מונח המתאר מצב בו אדם או גורם משלם מס הכנסה פעמיים, בגין אותה הכנסה. זהו מצב שיכול למשל להתרחש לגבי מיסוי של הכנסה ממדינה זרה כלשהי על ידי רשות המיסים של אותה מדינה, ובנוסף דרישת תשלום חובות מס הכנסה מס על אותה הכנסה גם מרשות המיסים הישראלית כאשר הנישום הוא תושב ישראל – וזהו אכן המצב הנפוץ בו דרישת כפל המס מתרחשת. או לחלופין זה מתרחש כאשר הכנסה המוגדרת חייבת בתשלום מס גם ברמת נישום שהוא תאגיד וגם עבור נישום שהוא אדם פרטי (מקרים אלו משמעותית פחות נפוצים היום לאחר שינויים במערכת המס בישראל).
מכאן שהדבר משפיע הן על אנשים פרטיים כנישומים מול רשויות המס בישראל ובחו"ל והן על תאגידים ועסקים, לרוב בהקשר של הכנסות שמקורן בחו"ל. דוגמא מעשית ויחסית נפוצה היא מיסוי בחו"ל למשל כמו מיסוי אמריקאי על הכנסות עסקיות, וכאשר ההכנסה הזו מועברת לישראל בתור דיבידנד, רשות המיסים הישראלית מבקשת לגבות מס רווח הון. דוגמא נוספת היא ישראלים המוגדרים תושבי ישראל ועובדים בחו"ל ומקבלים משכורת בחו"ל, כמו במקרה של של מיסוי רילוקיישן זמני, עובדים אלו לא אחת נפגעים מתשלום מס הכנסה במדינה בה הם עובדים, יחד עם דרישת כפל מס ממס ההכנסה הישראלי עם דרישת מיסוי לפי חוקי ישראל.
כמובן שזה ומצב לא רצוי והוא בהחלט יכול להפוך עסקאות בינלאומיות מסוימות לבלתי כדאיות מבחינה כלכלית – כי שיעורי המס הכפול נוגסים כל כך הרבה בהכנסה עצמה כך שלא משתלם לבצע את העסקה או להעביר את הכסף לבעליו בישראל.
אמנות מס – הדרך של מדינות למנוע כפל מס
כדי למנוע מצבים לא מוצדקים ולא נכונים / הוגנים של תשלום מס כפול על אותה הכנסה, הוקם המודל הגלובלי של אמנות המס. אמנה זו היא הסכם הנחתם בין שתי מדינות (או בין כמה מדינות יחד) ואשר מפרט בצורה ברורה מהם כללי המיסוי שיהיו מיושמים על סוגים שונים של הכנסות ואחזקת נכסים, כדי הסכון הנגבה יהיה נכון ומדויק למול רשות המיסים של כל מדינה וכדי למנוע תשלומי מס כפולים על ידי אנשים ותאגידים. בנוסף למניעת תשלומי מס כפולים, אמנות מס אלו כוללות גם חלקים המתייחסים לחלוקת ושיתוף מידע, כדי להילחם בתופעה הגלובלית של עבודה בכסף שחור והעלמות מס.
יש לציין כי אמנות למניעת כפל מס במהותן חזקות יותר וגוברות על חוקי המיסוי המקומי, אם מדובר על תוצאה קלה יותר לגורם הרלוונטי. זה אומר שהם אמנת מס בין מדינה כלשהי לישראל קובעת תשלום מס מופחת לעומת הגדרות חוקי המיסוי המקומיים של המדינה בחו"ל, האמנה "מנצחת" וחישוב המס יהיה לפיה. מנות אלו הן מרכיב יסודי ומהותי בגלובליזציה של הכלכלה, גם בהסדרה והתייעלות וגם בשיתוף מידע ומלחמה בהעלמות מס והון שחור.
אמנות מס על פי רוב מתבססות ומתקיימות לפי אחד משני מודלים בינלאומיים מוכרים:
- מודל אמנות המס של האו"ם, המיועד בעיקר להסדיר נושאי כפל מס ושיתוף מידע בין מדינות מפותחות למדינות מתפתחות.
- מודל אמנת המס של ארגון ה-OECD– הנפוץ ביותר באמנות המס שעליהן ישראל חתומה – מתייחס בעיקר למניעת כפל מס ויצירת שיתופי מידע לגבי הכנסות כלכליות ועסקיות ועל נכסים והון.
היום בהרבה אמנות מס שישראל חתומה עליהן, המבוססות על מודל ה-OECD, יש תוספת מיוחדת וספציפית המיועדת למנוע, או לפחות להקשות, מתאגידים רב לאומיים "להבריח" כספים למקלטי מס (המעטים שנותרו במציאות הגלובלית העכשווית) במטרה לצמצם בצורה לא תקינה את חבות המס שלהם. כך שהיום גם נוהג עסקי זה פחות נפוץ ופחות ריאלי כי יש שיתוף מידע משמעותי ונרחב גם בין רשויות מיסים וגם בין גופים פיננסיים לרשויות מיסים וגופי אכיפה כלכליים בכל העולם. חלק ניכר מזה הודות ליישום של אמנות מס ולעדכונים מהירים שה-OECD וגופי ממשל אחרים ביצעו.
דוגמאות ליישום :
- עובד תושב ישראל העובד בחו"ל ומועסק על ידי חברה מקומית בחו"ל, אם הוא חי ועובד במדינה שלה אמנת מס עם ישראל, יידרש לשלם מס רק במדינה בה הוא באמת עובד ומתגורר באותה תקופת זמן או שעם האמנה קובעת אז הוא ישלם לרשות המיסים בישראל את הפרש המס הרלוונטי בין שומת מס הכנסה המתאים לפי חוקי ישראל לבין המס שכבר נגבה ממנו על רשות המיסים של המדינה בחו"ל.
- חברה גלובלית שבסיסה בישראל ואשר יש לה הכנסות מפעילות עסקית מוסדרת ותאגידית במדינה בחו"ל, תידרש לשלם מס רלוונטי במדינת מקור ההכנסה בחו"ל אבל תקבל פטור או תשלם רק הפרש קטן יחסי בעת דיווח על ההכנסה לרשות המיסים הישראלית, בעיקר בהעברת ההכנסה מחו"ל לישראל.
אמנות מס שעליהן חתומה ישראל
מדינת ישראל חתומה כיום על אמנות למניעת כפל מס ולשיתוף מידע לגבי מיסוי והכנסות עם כ-60 מדינות. המדינות איתן לישראל יש אמנת מס הן מגוונות הן מבחינת פיזור גיאוגרפי והן מבחינה כלכלית, ממדינות מפותחות מאוד באירופה וצפון אמריקה, דרך מדינות מתפתחות ועד מדינות קטנות מאוד שעד לא מזמן נחשבו במידה כזו או אחרת מקלטי מס.
אמנות מס אלו נועדו כאמור גם להגביר שיתופי פעולה כלכליים ולהילחם יחד בהעלמות מס והון שחור, כמו גם בפשיעה מאורגנת ומימון טרור, אך גם בהחלט למניעת תשלומי מס מיותרים. דרך הפעולה ברמה הכי בסיסית של אמנות המס שעליהן ישראל חתומה היא שהאמנה קובעת איך, כמה ומתי ממסים הכנסות מסוגים שונים של נישומים שונים.
למשל אמנת מס בין ישראל למדינה בחו"ל יכולה לקבוע מתי יש לאחת המדינות בלעדיות על מיסוי הכנסות שבוצעו או הושגו בשטחה, מתי למדינה השנייה – למשל המדינה בה הנישום מוגדר תושב או שבה התאגיד רשום – יש זכות לגבות הפרשים או תוספות, מתי כן מותר לגבות כפל מס וכמובן איזה מידע ישותף בין המדינות. ויש עוד שלל מורכבויות, סעיפים ו"אותיות קטנות" באמנות המס הללו.
עו"ד למניעת תשלומי כפל מס – חובה במקרים אלו!
פנו עוד היום אל עורך דין מס הכנסה קרן שקד, בעלת המשרד הכי מקצועי בתחום בארץ. יצירת קשר עם תחסוך לכם הרבה כסף!
המצב היום הרבה יותר ברור ומסודר בהקשר להימנעות מתשלומי כפל כפולים על הכנסות שונות מחו"ל או בחו"ל, אך בכל זאת זהו תחום מורכב וסבוך, עם חוקי מס גם של ישראל וגם של מדינות אחרות, המון הגדרות וחוקים וכיוצא באלו. כך שבהחלט חשוב ומומלץ להיעזר בליווי וייעוץ צמודים של גורם מקצועי המתמחה ומבין בנושא מניעת כפל מס – כמו עורך דין עם מומחיות גם בנושא מיסוי בינלאומי ומקומי.