חלק מהשכר הכולל של אדם עובד מנוכה מהשכר שבפועל עובר לבנק, לטובת מיסים שונים. אמנם רק מעל רף שכר מסוים משלמים מס הכנסה, אך גם לרמות השכר הנמוכות יש מיסים שתמיד משולמים כמו ביטוח לאומי וביטוח בריאות. במקרים כאלו ואחרים, עשוי להיווצר מצב של הפרשי מס בשכר, קרי גביית יתר של מס ממשכורות של שכיר/ה. במצבים אלו, יש לעיתים לנהל תהליך מול רשות המיסים כדי ליצור מצב של תשלום מס מופחת. מיד נסביר כיצד.
משרד הבוטיק של עו"ד קרן שקד מתמחה במיסוי ומלווה לקוחות עסקיים ופרטיים במכלול נושאי ותיקי מיסוי, כולל מקרים של הפרשי מס בשכר והפרשי שכר היוצרים גביית מס עודפת.
מדוע נוצרים הפרשי מס בשכר / הפרשי שכר לחישוב מס?
עבור שכירים ושכירות, מעת לעת מתקבל בתלוש המשכורת לחודש מסוים הפרש שכר החורג מהשכר הרגיל ומחישוב ההכנסות השנתיות לאותה שנת מס, הפרשים אלו יוצרים מצב בו ישנו חיוב מס בהתאם לסכום המשכורת החדש והגבוה יותר, לפי ההכנסות השנתיות. במערכת המס הישראלית, מס ההכנסה מחושב לפי היקף ההכנסה השנתי, גם עבור שכירים, ולא לפי חישוב בודד ונפרד של כל חודש – זו נקודה חשובה לגבי האפשרויות העומדות בפנינו בבואנו לטפל במקרים של הפרשי מס בשכר.
אותם הפרשי שכר נוצרים בעיקר במצבים בהם כסף שעובד שכיר היה אמור לקבל בזמן כלשהו, מתקבל למעשה בזמן אחר ומאוחר יותר. כך למשל קורה אם ניתנת לעובד שכיר דרגה גבוהה יותר רטרואקטיבית או אם רטרואקטיבית מחשבים לשכירה שכר גבוה יותר לאחר חישוב תוספות בגין תואר אקדמי וכדומה. מצבים אלו מובילים גם לקבלת עודפי השכר בצורה רטרואקטיבית, מה שמעלה את ההכנסה השנתית ויוצר הפרשי מס בשכר.
האם יש אפשרויות לחסוך בתשלום הפרשי המס?
בעוד שרוב האנשים פשוט יספגו את עלויות המיסוי הנוספות האלו ואשר נוצרות בגלל הפרשי שכר, חשוב לדעת שיש מה לעשות במקרים רבים מאוד ובהחלט ניתן לחסוך בתשלומי הפרשי מס בשכר – כמובן שלשם כך יש לנהל את התהליך בצורה חכמה ומקצועית, עבור זה יש גורמים מקצועיים כמו עו"ד מיסים.
למעשה, רשות המיסים ומס הכנסה מאפשרים לבצע פריסה של הפרשי השכר עד לתקופה של 6 שנים אחורה, כולל השנה עצמה שבה הכסף בפועל התקבל במשכורת. הפריסה אחורה, באופן הגיוני, אפשרית רק לשנות המס שלגביהן הלכה למעשה מתייחסים הפרשי השכר. לדוגמא, אם עובד קיבל בתלוש ב-2022 הפרשי שכר רטרואקטיביים עבור שינויים בדיעבד הנוגעים לשנות המס 2019-2020, ניתן לפרוס הפרשי מס בשכר לאותן שנים ולחודשים הרלוונטיים. מכיוון שחישוב מס ההכנסה הינו שנתי, פריסה של הפרשי השכר לאורך כמה שנים יכולה להוביל לחיסכון משמעותי מאוד בכסף ובעלויות מיסוי עודפות. רשות המיסים תבצע חישוב מחדש של חבות המס, לשנות המס הרלוונטיות, ולא אחת יתקבל סכום נמוך יותר לתשלום.
כך, במקום לבחון את הפרשי השכר כאילו התווספו לשנת מס אחת, פורסים אותם על פני כמה שנים וזה עשוי במקרים רבים להקטין את עודפי המס שהעובדים נדרשים לשלם. אותו הדבר נכון, באופן כללי ותמציתי, לגבי הפרשי קצבאות בתקבולי פנסיה או גמל.
כמובן שליווי מקצועי של נושא הפרשי מס בשכר, דרך עורכת דין מיסים למשל, יכול לכלול בדיקה מראש לגבי ההיתכנות והכדאיות של תהליך שכזה, כדי לוודא שמשתלם להיכנס לתהליך וגם בהמשך לנהל אותו ביעילות אופטימאלית מול רשות המיסים.