בשנים האחרונות אנו שומעים כל הזמן על התחום המתפתח והמתקדם של תקיפות סייבר ועבירות שונות המבוצעות במרחב הדיגיטלי של האינטרנט או באמצעות שימוש במחשבים. אין ספק שככל שהטכנולוגיות הופכות משוכללות יותר והתלות של האנושות במחשבים הופכת רבה יותר, כך גם היקפי הפשיעה יעברו יותר ויותר למרחבים הדיגיטליים והממוחשבים האלו.
בין אם אתם חשודים או נאשמים בביצוע עבירות מחשב ובין אם אתם מהצד הנפגע מעבירת מחשוב או תקיפת סייבר, אתם זקוקים לליווי מקצועי של עו"ד עבירות מחשב וסייבר, גורם מקצועי המתמחה בתחום פלילי זה. בדיוק בגלל שמדובר על נושא משפטי שאינו דומה במובנים רבים להיבטים אחרים בעולם המשפט וגם מדובר על נושא שנמצא בהתפתחות טכנולוגית משמעותית, כל כך קריטי להיעזר בשירותי עו"ד מומחית לעבירות מחשב.
מהי עבירת מחשב?
באופן כללי, החוק מגדיר את עבירות המחשב כשייכות לדין הפלילי, כתת-תחום ספציפי במשפט הפלילי. אלו עבירות המבוצעות תוך שימוש במחשב או מול/כנגד מחשב, כאשר המונח מחשב כולל בתוכו שלל מערכות טכנולוגיות הנכנסות לקטגוריה הרחבה כיום של מחשוב – ממחשבים "רגילים", דרך סמארטפונים ועד מערכות מחשוב גדולות ומורכבות.
החוק הישראלי מפרט לגבי עבירות מחשב במסגרת חוק המחשבים. בשנים האחרונות, לצד העלייה האדירה בהיקפי הפשיעה הממוחשבת והדיגיטלית, כך גם הוחמרה האכיפה והענישה על מורשעים בביצוע עבירות מחשב וסייבר. במסגרת החוק, מוגדרים חמישה סוגים עיקריים של עבירות מחשב, סוגים הכוללים בתוכם הלכה למעשה מגוון אדיר של עבירות ומעשים באמצעות או כלפי מחשבים ומערכות ממוחשבות:
- שיבוש פעולת מחשב או הפרעה למערכת מחשב
- עבירות מידע כוזב או הפקת פלט מחשב כוזב
- חדירה בלתי מורשית לחומר ומידע ממחשב
- חדירה לנתונים במחשב או למערכת מחשב כדי לבצע עבירה
- ביצוע פעולה אסורה באמצעות מחשב
כפי שניתן לראות, הסוגים העיקריים של עבירות המחשב, כוללים המון עבירות ספציפיות ופוטנציאליות, בעיקר כאשר השימוש במערכות ממוחשבות הוא כל כך רחב ונפוץ כיום. כך, ביטויים מעשיים של עבירות מחשב וסייבר כוללים למשל פעולות בנושאים כגון הלבנת הון, הונאות פיננסיות, חדירה לפרטיות, פדופיליה ועבירות מין, סחיטה באיומים, הימורים לא חוקיים, גניבת מידע פרטי או עסקי, ריגול, פגיעה ברכיבי תשתית, גניבה של כסף ועוד כמעט אינסוף דוגמאות הממחישות את כמה רחב, מגוון ולעיתים מסוכן ומפחיד כל התחום של עבירות מחשב וסייבר. כמובן שחלק מהעבירות המבוצעות באמצעות מחשב או כלפי מחשב ונכללות תחת הקטגוריה הרחבה של עבירות מחשב, יכולות בהחלט להיחשב גם עבירות פליליות מתחומים משפטיים וחוקיים אחרים, חמורים יותר, מה שמעלה את רף הענישה בחלק מהמקרים.
ההתמודדות המערכתית עם פשעי מחשב
מכיוון שמדובר על תחום פשיעה הנמצא בצמיחה כל כך מהותית ורחבה, נעשה בשנים האחרונות שינוי תפעולי, מחשבתי וגם במדיניות מעשית בשטח מבחינת גורמי אכיפה, חקירה ותביעה בהקשר לעבירות מחשב וסייבר. שינויים אלו כללו למשל הקמת יחידת סייבר בפרקליטות המדינה, הקמת אגף פשעי מחשב וסייבר במשטרה והקמת יחידת סייבר במשרד המשפטים.
התמודדות משפטית עם תיקי עבירות מחשב
כאמור, פשעי מחשב וסייבר מהווים תחום משפטי יחסית חדש ובהחלט דינמי, מתקדם מאוד טכנולוגית ועם שינויים מהירים ומהותיים הן בסוגי וביטויי העבירות והן בהתייחסות האכיפתית והמשפטית לנושא. מכאן שהתמודדות משפטית יעילה וחכמה בתיקי עבירות מחשב מחייבת, ללא פשרות, ליווי של עורכת דין מומחית לנושא זה, עם ידע משפטי ספציפי וניסיון בליווי וניהול תיקי עבירות סייבר ומחשוב, בדגש על הצד הפלילי של עבירות אלו.
הליווי של עו"ד עבירות מחשב מומלץ וחשוב מאוד כבר מהשלבים המוקדמים ביותר של החקירה ובהחלט שגם בהליכים משפטיים ממשיים.