המוסד לביטוח לאומי (בט"ל) הוא אחד מעמודי התווך של מדיניות הרווחה והתמיכה הממשלתית של המדינה באזרחיה. בכל חודש אנחנו מפרישים כספים לטובת ביטוח לאומי, על בסיס השכר שלנו ברוב המקרים, וכאשר נזדקק לסיוע או תמיכה, הביטוח הלאומי אמור לסייע לנו בהתאם למצב ולמדיניות המוסד. אך מעצם היותו גוף ממשלתי המעניק קצבאות, סיוע כלכלי וכיוצא באלו, בהיקפים כספיים אדירים ועבור מגוון רחב של מצבי פרט, אי אפשר להימנע מהנושא של הונאת ביטוח לאומי – על כך נסביר היום.
מבחינת המדינה, במקרים רבים של עבירות נגד ביטוח לאומי ההתייחסות וההסתכלות המשפטית והערכית היא כמו בתיקי עבירות מס, זאת מתוך כך שפגיעה בביטוח הלאומי דרך הוצאת כספים במרמה או אי תשלום דמי הביטוח הנכונים משולה לאי תשלום מס אמת – פעולה שגם פוגעת בחוקי המדינה וגם פוגעת ביתר האזרחים. כך, עבירות ביטוח לאומי בהחלט יכולות להיחשב פליליות ולהיות מטופלות בהתאם מבחינת גורמי חקירה ואכיפה וגם מבחינת השלכות משפטיות פוטנציאליות.
הסבר כללי על עבירות ביטוח לאומי
בדיוק מכיוון שהסיכוי לביצוע עבירות נגד המוסד לביטוח לאומי קיים באופן אינהרנטי מעצם מהותו של המוסד הממשלתי הזה, מפעיל בט"ל אגף חקירות ייעודי לאיתור וזיהוי עבירות ביטוח לאומי, עם מעל 100 חוקרים ומערכת מידע נרחבת מאוד. אם ישנו חשד סביר לעבירות של מרמה או הונאה מול הביטוח הלאומי, הגוף החוקר במוסד מעביר את הנתונים ואת התיק למשטרת ישראל להמשך חקירה פלילית, אשר היא בתורה חוקרת ותפקידה להגיש מסקנות לפרקליטות לצורך הגשת כתב אישום.
לאורך השנים, במקרים חמורים יחסית של עבירות נגד מוסד הביטוח לאומי התקיימו משפטים פליליים והוטל עונש על הונאת ביטוח לאומי, כולל קנסות גבוהים, עונשי מאסר בפועל וכמובן הכתם של רישום פלילי. מנגד, במקרים קלים או לא מורכבים של עבירות ביטוח לאומי או מקרים של עבירה הנעשתה בתום לב, לא אחת המקרה ייסגר ישירות בין האזרח לבין הביטוח הלאומי, בהסדרת המחדל ולעיתים גם תשלום קנס מסוים.
דוגמאות לעבירות ביטוח לאומי נפוצות
עבירות נגד המוסד לביטוח לאומי יכולות להתקיים במגוון רחב של מקרים והקשרים, למשל גם על ידי מעסיקים וגם על ידי אנשים פרטיים, גם בהקשר תשלום דמי ביטוח לאומי וגם בהקשר לקבלת קצבאות וזכויות כלכליות באמצעות מהלכי מרמה ו/או הונאה. נפרט על כמה מעבירות הביטוח הלאומי הנפוצות יחסית.
- הונאת מעסיקים שמטרתה להימנע מתשלום דמי ביטוח לאומי עבור עובדים או לשלם רק דמי ביטוח לאומי חלקיים – כדי לצמצם את עלות המעביד למשל. עבירות אלו נעשות דרך זיוף מסמכים, העברת מידע חלקי או שגוי לביטוח לאומי ושאר מצגי שווא למיניהם – מקרים אלו לא אחת כוללים גם עבירות של העלמת מס ומניעת זכויות סוציאליות מעובדים.
- דיווח שקרי או חלקי לביטוח לאומי כדי לקבל זכאות לקצבה כלשהי או להמשיך לקבל קצבה שאליה זכאי האזרח. כנ"ל לגבי זכויות נוספות הניתנות ע"י המוסד לביטוח לאומי.
- עבירות הונאה: הפעלת אמצעים שונים כדי להונות את הביטוח הלאומי לקבלת קצבאות וזכויות שאינן מגיעות בפועל לאזרח או הימנעות מתשלום דמי בט"ל – דרך זיוף מסמכים, העברת דיווחים כוזבים, שקרים לוועדות הביטוח הלאומי וכיוצא באלו. עבירות הנשפטות כעבירות הונאה. סוג זה רלוונטי לחלק מהמקרים שסקרנו לעיל. הענישה הפוטנציאלית היא קנסות גבוהים, מאסר על תנאי ואף מאסר בפועל במקרים חמורים.
- עבירות של קבלת דבר במרמה: כולל חלק מהמקרים שסקרנו לעיל. בעיקר מקרים של קבלת קצבאות או זכויות כלכליות אחרות מהביטוח הלאומי ע"י ביצוע פעולות מרמה למיניהן. עבירות אלו עוברות על סעיף 415 לחוק העונשין ונשפטות בהתאם. פוטנציאל ענישה של עד 3 שנות מאסר בפועל למקרים רגילים ועד 5 שנות מאסר למקרים חמורים, כמו גם הטלת קנסות ועיצומים כספיים כבדים.
חקירות ואישומים לעבירות ביטוח לאומי
יש לציין שגורמי החקירה של הביטוח הלאומי רשאים על פי חוק להיכנס לאדם הביתה, לחפש ולהחרים מסמכים וראיות לביצוע עבירות כחלק מחקירת עבירות ביטוח לאומי וכמו כן יש לבט"ל הזכות לזמן אנשים לחקירה. במסגרת חקירה של בט"ל אפשר גם לבקש מבית משפט מעצור חשוד במסגרת החקירה. כך שלמרות שלעבירות ביטוח לאומי אין מוניטין "מפחיד" או משמעותי כמו עבירות מס למשל, הלכה למעשה מדובר על נושא רציני מאוד ובעל השלכות פוטנציאליות כבדות, הדומות להרשעה בעבירות מס.
לכן מומלץ וחשוב מאוד לקבל ליווי וייצוג משפטי מעו"ד עם התמחות בתחום זה של עבירות ביטוח לאומי, כבר מהשלבים המוקדמים ביותר של החקירה.