במציאות הנוכחית של המשק הישראלי, ישנם לא מעט מקרים בהם אנשים עובדים ביותר מעבודה אחת בתור שכירים, ממגוון רחב של סיבות. אותם אנשים ודאי קיבלו או יקבלו בשלב כלשהו בקשה לבצע תיאום מס – וגם אם לא קיבלו בקשה רשמית כזו מרשות המיסים, חשוב וכדאי לבצע בדיקה כזאת כדי לא לשלם יותר מס ממה שבאמת צריך. למרות השם שעשוי להישמע מאיים או מורכב, בפועל התיאום הוא קונספט די פשוט ואפילו מתבקש – כאשר המטרה היא לטובת השכיר משלם המיסים ולא לטובת הגדלת "רווחי" המס של רשות המיסים. נסביר מה זה ומדוע חשוב לבצע אותו.
תיאום מס מיועד לאנשים שיש להם יותר ממקור הכנסה אחד, בעיקר שכירים שעובדים בכמה מקומות עבודה במקביל כאמור. אך זה רלוונטי גם לאנשים שהחליפו מקום עבודה באותה שנת מס וגם למשל לפנסיונרים שעדיין עובדים ומקבלים משכורת לצד קצבת הפנסיה. חשוב לציין כי מבחינת עצמאים, הם יכולים לבצע זאת רק על הכנסות כשכירים, למשל מצב בו אדם הוא גם עצמאי וגם מקבל משכורת כשכיר מלפחות שני מקומות עבודה.
המטרה של תיאום מס
הליך של תיאום הוא הליך בירוקרטי פשוט לביצוע אשר נדרש כאמור מכל שכיר העובד ביותר מעבודה אחת ומקבל כמה תלושי שכר. מטרתו היא לוודא שאותו אדם משלם רק את המס הנכון לגביו ולא משלם יותר מדי מס הכנסה וביטוח לאומי רק מכיוון שהוא מקבל כמה תלושי שכר. ללא תיאום המס, יכול לקרות מצב בו ייגבה מס על העבודה השנייה או על כל ההכנסות מעבודה של אותו שכיר בשיעור אסטרונומי של 47% (שיעור המס המירבי). זהו חיוב יתר של מס בצורה משמעותית ויקרה מאוד!
לכן חשוב להבין כי בלעדיו, בהחלט סביר שאדם ישלם משמעותית יותר מדי מס מאשר מה שבפועל הוא צריך. ההליך עצמו פשוט ומהיר מאוד וכולל מילוי טופס לא מורכב במיוחד. אם מפספסים ולא מבצעים תיאום מס באותה שנת מס, סתם "זורקים כסף לפח" ומשלמים למדינה יותר מדי מס. אפשר לבקש החזרי מס מאוחר יותר, בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, אך זהו הליך מורכב, סבוך וארוך יותר בהשוואה לפשטות וליעילות של התיאום.
מהותם של תיאומי המיסים
ברמה הכללית, התיאום מתבצע מול מס הכנסה, אבל רצוי גם לבצע הליך דומה מול ביטוח לאומי כדי לא לשלם יתר בדמי ביטוח לאומי ודמי בריאות. הסיבה שיש בכלל אפשרות לעשות התאמה היא שמערכת המס הישראלית היא פרוגרסיבית, ככל שאדם מרוויח יותר, כך הוא משלם יותר מס, בשיעורי מיסוי העולים לפי מדרגות מס. ללא תיאום מס, שכיר שעובד ביותר ממקום אחד ישלם יותר מס כי החישוב יתחיל "מאפס" עבור כל תלוש שכר, בלי להתחשב בסכום הכולל של ההכנסות, מה שיוביל לחישוב חבות מס נמוך יותר.
תיאום מס עושים עבור כל שנת מס, רצוי לפני קבלת המשכורות הראשונות כאשר יש יותר ממעסיק אחד. לכן, בכל שנה חשוב לחדש את תיאום המס, מומלץ לפני חודש מרץ של שנת המס החדשה כי רק עד אז ממשיך החידוש האוטומטי והזמני של תיאום המס של השנה הקודמת.
הבקשה מתבצעת בפנייה לרשות המיסים והגשת טופס 116, בצירוף כל הפרטים הרלוונטיים של העובד, תיקי ניכויים של המעסיקים, משך העבודה ופרטים רלוונטיים נוספים.
זקוקים לסיוע כלשהו לגבי בהתנהלות בנושא מול מעסיקים ומול רשויות המס? פנו היום למשרד עו"ד קרן שקד ונשמח לסייע לכם בצורה מקצועית, מהירה ומותאמת אישית.