אחרי שנים שבהן הנושא לא היה מוסדר בישראל, גם לנו יש חוק מזומן כמו במדינות מערביות אחרות. מדינת ישראל השיקה בתחילת 2019 את חוק המזומן, המסדיר כמה כסף ניתן לשלם או להעביר במזומן לגורם אחר, כאשר החוק גם מתייחס להעברת כספים באמצעות צ'קים ומגדיר סכומי מזומן שניתן לשלם או להעביר עבור מגוון סוגי מצבים, אנשים ועסקים.
מהותו של חוק המזומן
החוק להגבלת השימוש במזומן החל להיות מיושם בינואר 2019 וכאמור מטרתו העיקרית היא להפחית פשיעה כלכלית – הכוללת הלבנת הון, מימון טרור, מימון פעילות פלילית, העלמות מס והכנסות וכן הלאה. החוק מפרט בצורה ברורה ומקיפה מה סכומי המקסימום שניתן להעביר במזומן במצבים שונים, למשל כאשר אחד הצדדים הוא עסק, בין אנשים פרטיים, בין אנשים פרטיים מאותה משפחה, כאשר אחד הצדים הוא תייר המשלם במזומן וכיוצא באלו.
לצד המגבלות המוגדרות בחוק לגבי תשלומים במזומן והעברת כספים במזומן, חוק המזומן גם מתייחס למגבלות ולתנאים שבהם מותר או אסור לבצע תשלומים באמצעות צ'קים, ביצוע עסקאות מתמשכות למיניהן, פיצול עסקה אחת לכמה עסקאות כדי לעקוף את חוק המזומן (אסור!) ועוד מצבים ומקרים. מן הסתם חוק המזומן קובע גם מה העונשים או סיווג העבירות עבור אלו שיפרו את הוראות החוק.
הסיבה שבכלל צריך חוק מזומן במערכת כלכלית מסודרת ותקינה ובמסגרת מדיניות מיסוי נכונה היא שהיום ברור לגמרי כי שימוש נרחב במזומן כאמצעי תשלום והעברת ערך בין צדדים, מקושר ישירות ובאופן מובהק לעלייה בתופעות של כלכלה שחורה ועבירות מס למיניהן. בתשלומי מזומן, קל מאוד להתנהל במנותק למערכות הדיווח, הפיקוח, האכיפה והמיסוי של המדינה, בין אם כדי להעלים מס ובין אם לביצוע עבירות חמורות של מימון טרור ופעילויות פליליות אחרות. תשלומי מזומן בלתי מדווחים פוגעים בגביית המיסים של המדינה, מה שפוגע בהמשך באיכות והיקף השירותים שהמדינה יכולה לספק לאזרחיה. בנוסף, ריבוי תשלומים במזומן פוגע בתחרות עסקית תקינה, פוגע באלו שכן מדווחים ומשלמים מס כהלכה ועוד מכלול של תופעות כלכליות וחברתיות שליליות.
הסכומים במסגרת חוק המזומן
- עסקאות מול עסק / עוסק: אפשר לשלם (או לקבל תשלום) עד 11,000 ש"ח במזומן, בכפוף להפקת חשבונית מס / קבלה כמובן. אם סכום העסקה גבוה מ-11,000 ש"ח, אפשר לשלם/לקבל מזומן בשיעור של 10% משווי העסקה כולה או 11,000 ש"ח – לפי הנמוך מבין שתי האפשרויות.
- עסקאות/העברות בין אנשים פרטיים: החוק מאפשר לקבל עד 50,000 ש"ח במזומן. אם סכום העסקה או העברת המזומן גבוה מ-50,000 שקל, אפשר לקבל 10% במזומן או 50,000 ש"ח, שוב לפי הנמוך מביניהם. סעיף זה מתייחס גם למתנות בצורת מזומן, שלא בין בני משפחה.
חוק המזומן מחריג באופן כללי העברת מזומן בין אנשים מאותה משפחה גרעינית, כולל נכדים וסבים וסבתות. אם עסקת המזומן כוללת צד אחד שהוא תייר, אפשר לשלם/לקבל במזומן עד מגבלה של 55,000 ש"ח או 10% משווי העסקה (הסכום הנמוך מבין שתי האפשרויות).
נציין כי במקרים של עסקאות במודל של ריטיינר חודשי, כל פעם שצד אחד משלם לצד השני, מדובר על עסקה נפרדת מבחינת חוק המזומן. בעסקאות בתשלומים, החוק מגדיר כי מדובר על עסקה אחת בודדת מבחינת האפשרות לשלם במזומן או לקבל תשלום במזומן, ללא קשר לכמות התשלומים.
מה לגבי עונשים על עבירות על חוק המזומן?
אם אנשים פרטיים עברו על חוק המזומן ונתפסו, רשות המיסים יכולה להטיל קנס פלילי, בהתאם למגבלות הסכומים המופיעות בחוק עצמו. אם עסק עבר על חוק המזומן, העונש הפוטנציאלי כולל קנסות כספיים של 15%-30% מהסכום שהופר וגם אישום בעבירה פלילית של מעשה מרמה – מה שיכול לגרור רישום פלילי ואף עונש מאסר בפועל של עד 3 שנים.