מערכת המס בארה"ב גדולה, מורכבת ובעיקר שונה ממערכת המס בישראל והיא רלוונטית גם לאזרחי המדינה ולמחזיקי גרין קארד המתגוררים מחוץ לארה"ב. המערכת כוללת כולל כמה רבדים, כולל מיסוי פדרלי ברמת חוקים של ארה"ב כולה וגם ברמת המדינה (State) בה רשומה חברה או נישום פרטי ובנוסף יש גם מערכת מיסוי מקומית ברמת המחוז או העיר.
בפועל ובניגוד למערכות מיסוי של כמעט כל יתר מדינות העולם, אזרחים ישראלים רבים יחסית נדרשים בדיווח ואף תשלום מס בארה"ב, כמו גם חברות ישראליות בעלות פעילות עסקית או אשר יש להן פעילויות רשומות שם.
משרד עו"ד קרן שקד מתמחה בדיני מיסים בישראל וכן במשפט בינלאומי, בדגש על נושאי מיסוי ופיננסים. לעו"ד קרן שקד ניסיון מעשי ומוכח בנושאים ותיקים הקשורים למיסים ארה"ב, ידע מקצועי נרחב והיכרות עם המערכת כדי לספק ללקוחות המשרד שירות משפטי איכותי ומותאם אישית. המשרד מספק שירותי ייצוג, ייעוץ וליווי בהקשר לדיווח ותשלום מיסים ארה"ב וכמו כן במגוון תיקים ונושאים לגבי מיסוי בישראל וברחבי העולם, ליחידים ולגופים עסקיים.
על מי מוטלת חובת הדיווח לרשויות המס האמריקאיות?
כפי שיודע היטב כל אזרח אמריקאי המתגורר בישראל או מחוץ לארה"ב וכל מי שהקים חברה בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, מערכת המס האמריקאית שונה משל רוב המדינות. ארצות הברית מפעילה מערכת מיסוי פרסונאלית, אך ללא מבחן תושבות כפי שקיים בישראל. כך, כל האזרחים האמריקאיים ומחזיקי הגרין קארד, בעולם, חייבים לדווח לרשות המיסים האמריקאית על הכנסות, גם אם הם לא גרים בארה"ב שנים רבות.
כמובן שעצם חובת הדיווח אין משמעותה שכל אותם אזרחים המתגוררים מחוץ לארה"ב גם משלמים מס הכנסה אמריקאי – רובם בפועל לא משלמים, אך בהחלט נדרשים להעביר דווח תקין ותקף.
גם ישראלים נדרשים לדווח על הכנסות מחו"ל
יש לציין כי גם רשות המיסים הישראלית דורשת מתושבי ישראל (לפי הגדרות ברורות של תבחין תושבות ומרכז חיים) לדווח על נכסים והכנסות בחו"ל ובמקרים מסוימים אף יגבה מס רלוונטי. אך רשות המיסים הישראלית לא דורשת דיווח מס מאזרחי ישראל המתגוררים בחו"ל ואינם נחשבים תושבי ישראל! את זה עושה רק ארה"ב.
וביתר פירוט: החוקים של מערכת המיסוי באמריקה מגדירים מי מחויב להגיש דיווח שנתי לרשויות המס בארה"ב, ה-IRS.
- אדם שהוא אזרח ארה"ב או אדם המחזיק בתעודת גרין קארד – כולל כאלו שלא מתגוררים בארצות הברית באותה שנת מס.
- אדם המפעיל או מנהל פעילות עסקית בארצות הברית, גם אם אינו אזרח רשמי. חובה זו כוללת גם משקיעי נדל"ן הנמצאים בישראל, ישראלים שעובדים בארה"ב, ועוד.
מצב זה מייצר מציאות בה אזרחי ארה"ב החיים בישראל מחויבים הלכה למעשה להגיש דוחות שנתיים לרשות המיסים האמריקאית וכמו כן ישראלים רבים שלהם פעילות עסקית או פיננסית כלשהי בארה"ב גם כן חייבים בהגשת דו"ח. זה כולל כאמור את כל אותם ישראלים שנכנסו בשנים האחרונות להשקעות נדל"ן – ישירות או בדרכים אחרות.
מציאות חדשה שבה הרבה יותר קשה להסתיר הכנסות מהרשויות!
אנו מזכירים ומדגישים כי כיום, הרבה יותר קשה וגם לא מאוד יעיל להסתיר הכנסות שיוצרו בחו"ל מרשויות ממשלתיות שונות – קל וחומר מרשות המיסים האמריקאית. זה נכון גם עבור ישראלים החיים בארץ ומייצרים הכנסות בארה"ב וגם במצב ההפוך.
זאת, בית היתר, בעקבות יישום גלובלי ורחב היקף של תקנות FATCA, המחייבות גופים פיננסיים מחוץ לארה"ב להעביר לרשויות דיווח על אזרחי ארה"ב המחזיקים אצלם כספים ונכסים. כמו כן, ישראל בעצמה מקבלת דיווחים מהרשויות ומגופים פיננסיים בארה"ב ורחבי העולם לגבי אזרחי ישראל בעלי נכסים בחו"ל. ותהיו בטוחים שהגופים הפיננסיים השונים בהחלט מעבירים לאמריקאים את המידע שהם מבקשים. כי אם יש משהו שגוף פיננסי לא רוצה לעשות, זה להרגיז את הרשויות.
מתי יש להעביר דיווחי הכנסות לרשויות המס בארה"ב?
- יחיד המתגורר בארה"ב צריך להגיש דו"ח מס עד ל-15 באפריל של השנה העוקבת לשנה עליה הוא מדווח. הארכה ניתנת לאחר בקשה ועד 15 לאוקטובר.
- יחיד, אזרח ארה"ב או בעל גרין קארד שאינו מתגורר שם, צריך להגיש דו"ח עד 15.06 של השנה העוקבת לשנת הדיווח, ניתן לקבל עד שתי הארכות, עד 15.10 ולאחר מכן עד 15.12.
- יחידים, לא אזרחי ארה"ב אשר עסקו בפעילות עסקית שם– מגישים דו"ח מיסוי עד 15.06 ולאחר אישור הארכה עד 15.12.
- יחידים החייבים בדיווח FBAR נפרד – לגבי החזקת נכסי פיננסיים בחשבונות מחוץ לארה"ב – נדרשים להגיש עד 15.04 ולאחר אישור הארכה עד 15.10
- חברות הרשומות בארה"ב נדרשות להעביר דיווחי הכנסות עד 15.03 של השנה העוקבת לשנת הדיווח. בדרך כלל אפשרי לקבל הארכה עד 15.10.
על מה צריך לדווח בדו"ח שנתי למס הכנסה אמריקאי?
בפועל חובת הדיווח יכולה להיות רחבה ומקיפה מאוד, עם הרבה מאוד מסמכים, נתונים ומידע פיננסי ואישי. אך כדי לפשט את הדברים, אלו המרכיבים העיקריים של חובת הדיווח לרשות המיסים האמריקאית על ידי אלו שנדרשים להגיש דו"ח שכזה:
- אזרחים ומחזיקי תעודת גרין קארד – צריכים למלא ולהגיש דו"ח מס הכנסה בארה"ב (באמצעות מילוי טופס 1040 של ה-IRS).
- במקרים רלוונטיים, מי שיש לו חשבונות פיננסיים זרים נדרש להגיש גם דיווח FBAR המפרט לרשות המיסים לגבי אותם חשבונות ונכסים פיננסיים מחוץ לארה"ב.
- מי שאינם אזרחי ארה"ב אך יש להם פעילות עסקית או פיננסית באמריקה – כולל משקיעים בנדל"ן – צריכים למלא את הנתונים הרלוונטיים בדו"ח מס הכנסה 1040NR.
שירות מיסוי ארה"ב – עו"ד מיסים ומשפט בינלאומי
שירותי משרד עו"ד קרן שקד, המתמחה במיסוי ובמשפט בינלאומי, מציע מגוון רחב של שירותים בהתאמה אישית מלאה, ע"י צוות המשרד או תוך שיתופי פעולה עם אנשי מקצוע רלוונטיים ומומחים במערכות המס בארה"ב. לפניכם כמה דוגמאות לשירותים מקצועיים של עו"ד מיסוי אמריקאי:
- ייעוץ מס אמריקאי ובדיקות לפני העברת דיווחים תקופתיים לרשויות המס בארה"ב.
- ביצוע מקדים וחכם של תכנוני מס, בדגש על תכנון מס בארה"ב.
- ליווי וייצוג בעת תהליכי גילוי מרצון של ישראלים המחזיקים נכסים בארה"ב ורוצים לדווח על כך לרשויות המס בישראל מבלי להסתכן בהליך פלילי של העלמת הכנסות ומיסים.
- סיוע בהכנת והגשת דו"חות IRS תקופתיים בארה"ב.
- בדיקות שומות מס וניהול תהליך של בקשת החזרים או ערעור על שומת המס.
- ליווי חברות ושותפויות בהכנה ודיווח של דוחות מס שנתיים – פדרליים, מדינתיים וברמה מקומית בהתאם לנדרש.
- מניעת תשלום כפל מס מיותרים בגין הכנסות שונות, למשל הכנסות מישראל והכנסות מארה"ב.
- תיאום המקרה ועבודה בצמוד לרואה חשבון אמריקאי – בארה"ב או בישראל בהתאם לנסיבות – כדי לייצר מצב אופטימאלי עבור הלקוח והגנה מקיפה על האינטרסים שלו.
דיווח מיסים ארה"ב לא אומר שתשלמו מס הכנסה אמריקאי!
כמובן שהדרישה לדווח לרשות המיסים על הכנסות ולהגיש דוח מיסוי אמריקאי לא מייצרת מציאות וודאית של תשלום מס בארה"ב. רובם של אזרחי ארה"ב המתגוררים בישראל ואין להם הכנסות שם, לא משלמים סנט אחד במס אמריקאי.
נדגיש כי עצם העברת הדיווח התקין והמלא הן לרשות המיסים בישראל והן לרשויות המס בארה"ב לרוב ימנע תשלום כפל מס, הודות לאמנות מס בין המדינות והעברת המידע בין הרשויות. אך למרות זאת בהחלט ישנם מקרים מסוימים ודי מיוחדים בהם ישולם כפל מס. תשלום כפל מס יכול להיות תוצאה של טעות דיווח שניתן לתקן עם בקשת החזר אך לעיתים יהיה מוצדק מבחינת חוקי ותקנות המיסוי בישראל או בארה"ב או בשתיהן יחד.
מיסים בארה"ב – הטבות מס דרך מערכת המס
בקונסטלציות שונות, ניתן להעביר דיווח הכנסות לרשויות המס בארה"ב ולקבל החזרי מס והטבות פיננסיות שונות. כך למשל אפשר לקבל החזרי מס אמריקאים – בארה"ב ולא בישראל – עבור ילדים של המדווח הנמצאים שם, עבור מימון לימודים אקדמיים, עבור פעילות עסקית הפסדית בארה"ב, עבור השקעות שעוד לא הרוויחו וכיוצא באלו.
כמו כן, ההבדלים בין מערכות המס בארה"ב לזו בישראל, מייצרים לא אחת אפשרות לקבלת פטורים מתשלום מס על רווחים והכנסות בארה"ב. כך למשל יש סוגי ריבית פיננסית המתקבלת בארה"ב הפטורה ממיסוי לאזרחים או דווקא ללא אזרחים, אופן חישוב המס על דיבידנד שונה באמריקה מאשר בישראל (לפי שיעור המס השולי של הנישום) וכמובן שמדרגות המס שונות לגמרי בין המדינות ומערכות המס.
לצורך יישום וניצול הטבות מס אלו, ברוב מוחלט של המקרים אי אפשר ליישם זאת בהצלחה לבד ויש צורך בגורם מקצועי שיודע לנווט במים המורכבים ולעיתים הסוערים של מערכת המס האמריקאית הנרחבת, זה אומר עו"ד מיסוי אמריקאי או רואה חשבון שכזה שגר בישראל.
מדרגות מס בארה"ב
ממשל טראמפ ביצע שינויים במדיניות המיסוי , כולל שינויים במס החברות ושינויים במדרגות המס ליחידים. בגדול, שיעור המס השולי הגבוה ביותר ליחיד הוא 37% (בארץ לצורך השוואה הוא כמעט 50%).
בארה"ב יש שבע מדרגות מס ליחידים, החל ב-10% מס לסכומי הכנסות של עד כ-$10,000 לשנה ועד לשיעור מס של 37% על הכנסות של מעל חצי מיליון דולר בשנה בארה"ב.
בנוסף ולצד מדרגות המס, מופעל במערך המיסים בארה"ב גם מנגנון של ניכויים מהסכומים החייבים במס – מעין הוצאות "רעיוניות" שכל מגיש דו"ח מס שנתי בארה"ב זכאי להן ואשר מפחיתות את הסכום לפיו מחושבת חבות המס – אם אכן ישנה כזו למי שאינו מתגורר שם. שוב, לצורך הפעלה יעילה של מנגנון זה, רצוי להיעזר בגורם מקצועי ומנוסה בהגשת דו"ח מס הכנסה אמריקאי.
לא מומלץ לנסות להתחמק מדיווח ותשלום מיסוי אמריקאי
לרשויות המס בארה"ב יצא מוניטין של גוף קשוח ו"מרובע", מוניטין שבהחלט יש בו מן הצדק. תשלום מיסים הוא עניין מאוד מהותי ורציני ואי דיווח – בייחוד כאשר יש מה לדווח – ייחשב עבירה פלילית שיכולה לגרור הליכים משפטיים ועונשים משמעותיים בצורת קנסות או אפילו עונשי מאסר ואיסור כניסה לארה"ב. כך שהעצה שלנו בתור משרד משפטי העוסק במיסוי ארה"ב וכן בדיני מיסים בישראל, היא לא להסתכן אלא להתנהל חכם ונכון, לבצע תכנוני מס חוקיים ומותאמים אישית ולהעביר דיווחים תקינים ומלאים לרשויות המס בארה"ב.
לסיכום: זהו נושא בהחלט מורכב וסבוך ויכול להיות מבלבל. רצוי להימנע מטעויות מיותרות שיכולות ליצור לכם בעיות רבות בעתיד ולדווח דיווח איכותי ומלא. ודאו האם אתם חייבים בדיווח מס בארה"ב, ודאו מה החובות שלכם לרשות המיסים בישראל ונהלו את כל הנושא בחכמה ומקצועיות.
צריכים עזרה במיסים בארה"ב, בהגשת דיווח תקין, בתכנון מס גלובלי? פנו למשרד הבוטיק של עורכת הדין קרן שקד לקביעת פגישת ייעוץ!