אחרי שהופסק בסוף שנת 2019, מבצע "גילוי מרצון" מוחזר לחיים, על פניו בפעם האחרונה, על ידי רשות המיסים ב-2024 וזו ההזדמנות שלכם להסדיר מול הרשות את חבות המס שלכם לגבי נכסים והכנסות, מחו"ל וישראל (כולל נכסי קריפטו!), אשר הוסתרו או לא דווחו ולהימנע מהסתבכות לא נעימה ועם פוטנציאל ענישה משמעותי בעקבות ביצוע עבירות מס.

עורכת הדין קרן שקד, המנהלת משרד בוטיק המתמחה במיסוי על מכלול היבטי התחום הנרחב והמורכב הזה, מסבירה את כל מה שיש לדעת על מודל גילוי מרצון רשות המיסים, עם מידע עדכני ורלוונטי להפעלתו מחדש.

משרדנו מתמחה בתחום המיסוי והמשפט הפלילי, כולל ניסיון עשיר והצלחות מוכחות בבקשות מהסוג המתואר כאן שהסתיימו בצורה מאוד חיובית של הסדרת מחדלי המס, תשלום מס האמת וללא כל הליך או אישום פלילי לנישומים. עו"ד שקד עבדה בעבר כעורכת דין ברשות המיסים, כך שהיא מכירה את המערכת מבפנים ויכולה לסייע רבות בהקשר להליך משפטי-אכיפתי זה.

מה זה גילוי מרצון?

כפי שניתן להבין מהשם, המודל של רשות המיסים מיועד לאפשר לנישומים לגלות לרשות המיסים, מרצונם, לגבי הכנסות ונכסים שלפני כן לא דווחו ולכן גם לא שולם עליהם מס אמת, זאת תוך חסינות מהליכים פליליים על אי הדיווח – פעולה המהווה העלמת מס ועבירה פלילית חמורה – ותשלום מס האמת הרלוונטי על ידי הנישום המעביר את הפרטים לרשות המיסים.

נוהל זה מהווה הזדמנות משפטית להכשרת הון בלתי מדווח שעליו לא שולם מס, תשלום מס אמת והימנעות מוחלטת מהליך פלילי בגין עבירות מס והוא רלוונטי לתושבי ישראל שלהם נכסים והכנסות בלתי מדווחים’ כאמור גם בחו"ל וגם בישראל  ומעכשיו כולל גם נכסי קריפטו ומטבעות דיגיטליים שלא הוכנסו ודווחו למערכת הבנקאית הישראלית.

בצורה זו אנשים מקבלים הזדמנות חשובה ויקרה להסדיר את כל חבות המס האמיתית שלהם, ללא הסיכון לחקירות והגשת כתב אישום פלילי ומהצד השני לרשות המיסים לגבות מס אמת ולהגדיל את הכנסות המדינה מבלי לנהל תהליכים יקרים וארוכים של חקירות, איתור ראיות וניהול הליכים משפטיים.

 

הפעלה מחודשת של נוהל גילוי מרצון לשנים 2024-2025

נציין כי הנוהל הסתיים רשמית בסוף שנת 2019, אחרי שלוש הארכות וחידושים לאורך השנים, ולא חודש מאז, עד להודעה הרשמית וקבלת אישור היועמ"שית על הפעלה מחדש של הנוהל במחצית 2024 ועד לסוף 2025.

גם בהיעדר הנוהל הרשמי, הרשות הפעילה מודל מסוים שאיפשר להגיש דיווחי מס מתוקנים על שנים קודמות, אך ללא מרכיב האנונימיות המשמעותי הקיים בשלבים הראשונים של גילוי מרצון למס הכנסה וללא החסינות מאישום פלילי בעבירות מס – כך שהמודל שפעל משנת 2020 ועד 2023 היה למעשה ריק מתוכן ומנע מאנשים שכן רצו להסדיר את חבות המס שלהם ואת הנכסים הבלתי מדווחים שלהם לעשות זאת ללא הסיכון הפלילי המרחף מעל ראשם – בדגש על אנשים המחזיקים בנכסי קריפטו שעבורם בעיקר זה מיועד.

 

מה ההבדל בין ביקורת מס לגילוי מרצון?

שני ההליכים המוזכרים בכותרת לעיל דומים במהותם, אך ההבדל המרכזי והמהותי הוא מי יוזם את ההליך. בביקורת מס רשות המיסים יוזמת את הבדיקה, כך שאם מתגלים מחדלים ועבירות מס שבוצעו – קטנות כגדולות – הנישום המבוקר נכנס לטריטוריה הבעייתית והפלילית של חשדות לעבירות מס, הגשת כתב אישום ופוטנציאל ענישה של מאסר בפועל וקנסות כבדים מאוד, יחד עם רישום פלילי על כל המשתמע מכך להמשך החיים.

אך לעומת זאת, במודל של רשות המיסים גילוי מרצון, יוזם ההליך הוא הנישום עצמו (רצוי בעזרת עו"ד מיסים), כך שהוא עצמו מדווח לרשות המיסים, באנונימיות בתחילה, על מחדלי המס ולאחר אישור הבקשה האנונימית מקבל הזדמנות לתקן את השגיאות שביצע, לשלם את מס האמת ולסיים את כל ה"אירוע" בלי חקירה, בלי כתב אישום ובלי ענישה פלילית.

 

הפעלה מבורכת וחיובית של הנוהל ב-2024

מכל שנאמר לעיל, ברור לגמרי שהחזרתו לחיים של מודל גילוי מרצון מול מס הכנסה 2024-2025 הינה מבורכת מאוד והיא גם משרתת את הציבור במכלול היבטים: גם מהווה הזדמנות פז לנישומים שבפועל ביצעו עבירות מיסוי ויכולים להסדירן בצורה נקייה וללא השלכות פליליות, גם מגדילה את הקופה הציבורית ממנה נהנים כל האזרחים וגם מאפשרת לרשות המיסים להשיג ביתר יעילות ופשטות את מטרתה המרכזית של גביית מס אמת.

נוהל גילוי מרצון אנונימי

עו"ד גילוי מרצון

 

במיוחד למחזיקי נכסי קריפטו!

לפי פרסומי רשות המיסים עצמה, הפעלת נוהל גילוי מרצון מחדש ובפעם האחרונה בשנת 2024 מיועדת בעיקר למחזיקי נכסי קריפטו, אשר מצד אחד נדרשים לדווח על רווחים והכנסות קריפטו מתוקף החלטה ממשלתית שמדובר על נכסים פיננסיים חייבים במס, אך מצד שני הבנקים בישראל הלכה למעשה מנעו במקרים רבים להכניס למערכת הבנקאית כספי קריפטו כאלו.

לצד העובדה שבנק ישראל מחייב היום את הבנקים לאפשר לרווחי קריפטו חוקיים ו"כשרים" להיכנס לחשבונות בנק ישראליים, הנוהל החדש של הגילוי מאפשר סופסוף למשקיעים ובעלי מטבעות ונכסי קריפטו לקבל את רווחיהם בישראל, לדווח עליהם, לשלם מס וליהנות מהכסף בראש שקט וללא ביצוע עבירות מס.

רשות המיסים מצפה לפוטנציאל מיסוי של2-3 מיליארד שקל כתוצאה מהמהלך, בעיקר מדיווחים ותשלומי מס על נכסי קריפטו. כך שבהחלט מדובר על הזדמנות מהותית וחשובה עבור כל מי שלא דיווח על רוחי מטבעות דיגיטליים וקריפטו להסדיר את העניין ולקבל ודאות מס וראש שקט.

 

כיצד פועל התהליך של גילוי מרצון?

אם מסיבות כאלו ואחרות, לא השלמתם את הליך ההליך שלכם בשנים בהן הנוהל היה פעיל – חידוש המבצע מאפשר לכם סופסוף להסדיר זאת, להוריד את עננת עבירות המס מעל ראשכם, להימנע מאישומים פליליים ולישון יותר בשקט בלילה!

נוהל גילוי מרצון רשות המיסים המחודש החל מ-2024 רלוונטי להכנסות שנוצרו בעשור האחרון, כך שהכוונה היא להסדרת הכנסות לא מדווחות משנות המס 2014 ועד 2023 (עד 2024 החל משנת המס 2025).

חשוב מאוד לציין ולהפנים כי בניגוד לעבר, בנוהל גילוי מרצון החדש והאחרון, לא קיים יותר המסלול האנונימי והבקשות שתוגשנה לרשות המיסים חייבות מלכתחילה לכלול את כל פרטי מגיש הבקשה. אך שבמסגרת הגדרות הנוהל, כמובן שכל המידע המועבר במסגרת הגשת הבקשה לא ישמש כנגד הנישום אלא רק ישמש להסדרת מחדלי מס ואי דיווח וקביעת מס האמת שיש לשלם. זאת אלא אם יוגדר שמקור הכספים אינו כשר וחוקי ואינו עומד לחלוטין בהגדרות החוק לאיסור ומניעת הלבנת הון ומימון טרור, שאז הרשות יכולה להטיל גם קנסות כספיים באחוזים משתנים. באופן טבעי, אם יתגלה שכספים שמנסים לדווח עליהם במסגרת הנוהל הם למעשה ישירות כספים ונכסים מפעילות פלילית מובהקת כמו הלבנת הון, פשיעה מאורגנת או מימון טרור, אז התהליך יקבל כיוון אחר ולא יתאפשר "להלבין" ולהסדיר כספים כאלו בתוך ההליך וללא משמעויות משפטיות.

כך המודל צפוי לעבוד בגרסה המחודשת החל משנת 2024:

  • מסלול הירוק: מסלול מהיר ופשוט יותר, מאפשר להגיש דו"חות מס מתוקנים לשנים הרלוונטיות ולשלם את המס הנדרש והמתוקן ולהימנע מחקירה מעמיקה יותר ומדיוני שומות מול פקיד השומה. המסלול רלוונטי להכנסות מישראל, בעיקר דמי שכירות, עד לתקרת סכום של 250,000 ש"ח או הכנסות מכספים מחשבונות פיננסיים בחו"ל, בסך כולל של עד 4 מיליון ש"ח ואם לא בוצעו לחשבונות הפקדות בעשור האחרון.
  • המסלול הרגיל 2024: רלוונטי להכנסות מנכסי קריפטו וממקורות וסכומים שאינם מתאימים למסלול הירוק. מסלול זה יותר סבוך ובירוקרטי וכולל גם יותר מידע נדרש, יותר בירורים וגם דיוני שומה עם פקידי השומה כדי לקבוע כמה מס יש לשלם והאם יש תוספת קנסות למשל. במסלול זה מגיעים לבסוף להסכם שומה הקובע כמה מס נדרש לשלם.

בשני המסלולים, לאחר אישור סופי והגעה לסכום המס שיש לשלם, הנישום מגיש הבקשה מקבל חסינות פלילית ומשפטית לגבי הנכסים המדווחים, משלמים את המס הנכון (בתוספת ריבית והצמדה בהתאם לנקבע בהליך), על פי רוב ללא קנסות ותוך קבלת וודאות כלכלית ומשפטית לגבי חבות מס עתידית.

בכל מקרה ובכל מסלול גילוי שבוחרים, יש להבין, להפנים וליישם כי מרגע שנכנסתם בדלת הזו, עליכם לשתף פעולה באופן מלא וכנה ולדווח אמת על כל ההכנסות והנכסים הרלוונטיים. בפועל, יש לכם רק הזדמנות אחת להגיש בקשת גילוי להסדרת מחדלי מס ללא הליכים פליליים, אז קריטי לעשות זאת באופן מחויב ומלא. עו"ד מיסים המלווה אתכם בתהליך תוודא שאכן כך הדברים!

 

למי ההליך מתאים?

לאורך שנות הפעלתו פנה הנוהל לכל הנישומים הישראלים שביצעו עבירות מס, מחדלי מס או החזיקו בנכסים בלתי מדווחים בישראל ו/או בחו"ל. לכן גם ההליך שאנו מתארים כאן מתאים בפועל לרוב התיקים והמקרים בהם יש מחדלי מס שצריך להסדיר בהקדם ובחכמה כדי למנוע הליך פלילי שיכול להוביל לקנסות כבדים ועונשי מאסר בפועל.

אבל, ההליך אינו תקף לנישומים שנגדם כבר מתנהלת חקירה פעילה בנוגע לביצוע עבירות מס או שכבר בוצעה להם ביקורת מס שבה התגלו מחדלי מס מהותיים. עבור אלו, הרכבת של עבירות המס כבר יצאה מהתחנה והם יאלצו, ברוב המקרים, להמשיך מול רשות המיסים ומערכת האכיפה והתביעה במסלול הפלילי שהוא כמובן הרבה פחות מומלץ.

לכן בהחלט מומלץ "להקדים תרופה למכה" , להצטייד בשירותי עו"ד מיסים ורואה חשבון איכותי ולהתחיל להניע אל גלגלי המערכת, ראשית בבקשה אנונימית, ברוב המקרים, ובהמשך עם אישור הבקשה בהסדרת המחדלים ותשלום מלוא מס האמת הנדרש.

זכרו כי רשות המיסים לא רוצה לנהל סתם חקירות ארוכות, סבוכות ויקרות, בעיקר לא כאשר הנישום פונה עצמאית ובאופן יזום לרשות ומסדיר את עבירות המס – כך שבאמת אפשר לייצר עבורכם תוצאות חיוביות ומשופרות במסגרת נוהל דיווח מרצון, בעזרת ליווי משפטי מקצועי, מדויק ומותאם אישית למקרה שלכם.

 

עורך דין גילוי מרצון

הליך גילוי מרצון

עורך דין גילוי מרצון

בעוד שניתן תיאורטית ועקרונית להגיש בקשת גילוי מרצון רשות המיסים באופן עצמאי, יש להבין כי עצם הפנייה והעברת המידע היא הודאה בביצוע עבירות מס של העלמת הכנסות ונכסים והתחמקות ממס. לכן למרות קיומה המחודש של האפשרות לגלות מרצון ולהסדיר את הנושא, מאוד חשוב ומומלץ לבצע את כל התהליך, מתחילתו ועד סופו המוצלח, עם ליווי וניהול צמוד של עו"ד מיסים המכירה את המערכת, את הנהלים והתקנות ואת האופי והניואנסים של השגת הצלחה בהליך גילוי מרצון – קל וחומר כאשר היום מרכיב האנונימיות בראשית הדרך כבר אינו קיים.

עו"ד גילוי מרצון קרן שקד וצוות המשרד ילווה אתכם וידאג להסדרה מוצלחת של ההליך בצורה יעילה ונטולת היבטים פליליים של הון בלתי מדווח, כולל ידע ספציפי לגבי מיסוי רווחי קריפטו. למשרד ניסיון רב, היכרות מעמיקה עם דיני המיסים והגדרות הנוהל ושורה של הצלחות בליווי לקוחות לקבלת ראש שקט והסדרת כל היבטי העלמת המס – בלי חקירות, בלי משפטים, בלי רישום פלילי ולא אחת אפילו בלי קנסות.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן